Blogg om höns och lantliv

Höns som hobby!

honor-utan
Kira, Dora, Rova och Dino har nu sin femte höst hos oss! 🙂
Med hösten kommer inte bara ruggning utan vanligtvis oxå ett värpuppehåll på flera månader. Vi får alldeles tillräckligt med ägg av våra tre hönor. Det är i och för sig mest Dora och Kira som värper regelbundet, Rova värper mer sporadiskt. Vi köper aldrig ägg från butik eftersom det är tydligt att värphönor i hönserier inte ges möjlighet att bete sig naturligt och jag vill inte stödja ett så gravt utnyttjande och dödande. Men några av våra egna goda ägg går åt, resten säljer vi till grannar och bekanta. Ägg från glada, välskötta hönor som får gå ute och sprätta i en trädgård är eftertraktade!

Visste du att det är lång hållbarhet på ägg? Så det går ju lätt att spara om man vill ha några sent i höst.
Ägg håller nämligen minst två månader om de står i kylen med den spetsiga delen neråt. Man kan oxå ha dom i rumstemperatur, då motsvarar en dag på köksbänken fyra i kylen. Är man osäker på om ett ägg är fräscht kan man testa att lägga det i en kastrull med vatten, flyter det upp till ytan är det för gammalt. Annars kan man lita på sitt luktsinne!

Man kan oxå frysa ägg! Bra att ha och ta upp till bakning eller stekning under vintern.
Blandar man bara ihop gulan och vitan går det utmärkt att frysa ägg!

hons-som-hobby4
Men visst kan man ha hönor utan ägg! Höns är en underbar hobby! Och det finns så mycket roligt och spännande man kan bygga för dom, fixa för dom och lära sig om dom! Kan man ha hund, katt eller undulater som familjemedlemmar så kan man ju ha höns! 🙂 Hönor är roliga, sociala, nyfikna, påhittiga, charmiga, snälla och intelligenta. Och så tycker jag dom är så vackra! Jag tycker man ska fokusera på att glädjas åt sina hönor och på hur man kan berika deras liv, precis som de berikar våra. De är kännande individer med egna viljor och inga värpmaskiner som är våra att forcera. De behöver faktiskt inte producera något alls för oss.

hons-som-hobby1
Det tål verkligen att reflekteras över hönors och andra djurs situation i industrierna och hur man kan göra skillnad. Med eftertanke, envishet, goda gärningar och medvetna val kommer vi långt för djuren och miljön! Vi människor har en stor sak gemenskap med djuren – vi vill alla leva, vi vill alla vara utomhus och vi vill alla ha ett bra liv. 🙂

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: