Blogg om höns och lantliv

Reden

rede-hons
I början, då när vi var lite överambitiösa, snickrade M ihop de här fina redena. Det var på den tiden vi hade målat hela inredningen och väggarna med kalkfärg – allt enligt konstens regler för att minimera kvalster. Men efter ett tag inser man vad det är som funkar i längden, och inte var det den här i alla fall. Obehandlat trä, osb-skivor och utsatta träskrymslen i allmänhet är svårt att få rent. Och kalkfärg åker ju dessutom av när man tvättar (och så dammar den!).
Fast den var ju fin ett tag… 😉

rede-honsen
Nu har vi två plastbyttor från IKEA som är jättelätta att rengöra. Det funkar bra. Byttorna ligger lösa i ställningen så de är lätta att ta ut och tvätta. Inga skarpa, svårtvättade kanter. Och dom torkar på nolltid, för det är oxå viktigt ur kvalster och bakterie- synpunkt att tvättad inredning är ordentligt torr när man sätter tillbaka den igen. M snickrade en enkel träram av överblivna plankor i en storlek som gör att de precis ligger still, fixerade tätt intill varandra. Men hönorna värper av någon anledning bara i det högra redet… Det bekräftar liksom att hur mycket man än ordnar och grejar så kan man inte förutspå allt. Hönor är individer, med smak och tycke, och de hittar sina favoritgrejer (och det är inte nödvändigtvis de man tänkt ut åt dom). Man får prova sig fram!

rede-till-hons
Men alltså egentligen, det här med reden och inredning behöver inte vara så komplicerat. Gör det enkelt och lättstädat. Får hönsen välja går det lika bra med just det enkla, som en halmhög i förrådsdelen… som någon passade på att lägga sig i när jag pysslade i hönshuset. Jättemysigt, mjukt och formbart! Ett hörn är bra till redet. Gärna med ett litet tak på så det blir lite ombonat – t.ex en stol, ett litet bord eller någon liten avsats. Då känner de sig trygga.
Mer om inredning och vårt hönshus hittar du här: Hönshus 

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Reden

  1. Christel on said:

    Vi la lite halm i redena just för att hönorna gillar att kunna göra det lite formbart. Såg att ni hade sågspån där också, Det hade jag bara på golvet . Fast de är roliga EM gång låg två hönor och trängdes i samma rede. De hade bestämt sig att det var det redet som gällde. Våra höns värpte gärna också …får du aldrig kycklingar?

  2. Vi brukar oxå ha halm av och till, på vintern känns det ännu viktigare, att de får en bunt att mysa i när det inte finns så mkt roligt i hagen. Vi vill inte ha kycklingar, tycker det räcker med 1-2 tuppar. Skulle vi föda upp så måste vi sälja dom, det kan vara svårt eftersom de flesta vill ha hönor. Och även om vi skulle få sålt dom skulle jag inte lita på att de inte slaktas eller inte får ett bra liv. Sen har vi såna raser som inte har nån lust att ruva utan de bara lägger sitt ägg och går. Ja, de är verkligen roliga, har oxå ibland upptäckt TVÅ hönor i samma rede, eller en i och en ståendes för att hålla sällskap utanför redet (inte i det bredvid). Fast store Dino knör sig in där bredvid ibland… Ser lite bökigt ut… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: