Blogg om höns och lantliv

Hur många höns?

bra-kort-djur
Hur många hönor och tuppar har du?
Att höns är flockdjur har nog inte undgått någon. Precis som alla fåglar lever de i par eller i flock. Här har vi Dora och Kira som älskar att vara tillsammans! Och som gärna gör lite egna upptåg ihop… 😉 Höns gör allt i flock – de äter, pratar, badar, sover, putsar sig, utforskar saker och letar mat.

bra-kort-djur1
Man kan absolut ha flera tuppar i en flock om de inte slåss eller den i lägst rang blir väldigt kuvad. Vår granne hade en liten sebright tupp (minsta hönsrasen tror jag) och två större tuppar av mixade raser gåendes fridfullt tillsammans med sin flock hönor. Det var en härlig syn! Kanske hade harmonin med att göra att det var så olika raser, att de var uppvuxna tillsammans eller så råkade det helt enkelt vara en mer dominant tupp som tagit platsen utan konkurrens och den i mindre rang snabbt funnit sig i det. Eller så kanske det finns tuppar där ingen av dom är särskilt dominant och att båda är ok med det, vad vet jag?

bra-kort-hons5
Men den vanligaste konstellationen i hobbyflockar är kanske ändå 4-6 hönor och en tupp. Men visst kan det vara fler eller färre höns i en flock. En naturlig och bra storlek på hönsflocken är 3-30 individer. Inga tusental som det är i värpindustrin och kycklingindustrin, huh! Det finns för övrigt inget som är naturligt för hönor där…!
Men man måste inte ha en tupp heller, i ett lyhört villaområde är det kanske inte att föredra. Tror inte hönorna mår dåligt utan tupp, men tuppen hjälper till att hålla ordning, hålla koll på faror och verkar lugna hönorna och få dom att trivas.

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Hur många höns?

  1. Britt Thormeyer on said:

    hej,har hittat din blogg nyligen mycket bra .Har skaffat höns nu i våras bor på landet med STOR tomt hagmark finns där dom är nästan hela dan ,15 höns 1 tupp som är så bra .Vita och bruna är dom kommer från ett hönseri dom skulle till slakt,så kul att se dom trivas å må bra.Kul med tips och råd fina bilder har du med . Britt

  2. En eloge till dig Britt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: