Blogg om höns och lantliv

Höns och moral

hons-vitsippor
Våren är verkligen hönsens tid! Många börjar planera för att skaffa höns och jag tycker det är jätteroligt att hönsintresset ökar! Jag hoppas att synen på höns därmed oxå förändras – från att höns ses lite som slit och släng till att ses som en trevlig hobby där man värnar om hönsens behov och respekterar hönsen som kännande individer. Jag skulle vilja se hönsens status växa!

hons-vitsippor5
För mig är det otänkbart att äta en sån som Dino, eller Dora… Eller en kyckling. En oskyldig liten individ! Och varför skulle jag? Det finns noll anledningar!
Önskar så att alla hönor och tuppar fick leva naturliga liv, sprättandes ute i folks trädgårdar. De trivs inte i industrier. Höns och andra djur borde få leva för sin egen skull. De vill ju leva lika mycket som vi! Varför döda när man inte behöver? Jo, för att det finns en efterfrågan på kött, för att man inte reflekterat över hur man gör annars och för att det är lättare att göra som man brukar och som de flesta andra gör. Men är det en bra anledning att göra nåt bara för att ‘man alltid gjort så’?

hons-vitsippor2
Efterfrågan styr och genom att styra om den till bättre alternativ kan vi göra underverk!! Alltså, vilken makt vi har som konsumenter!!
Det är så lätt att avstå från att äta kyckling. Och ägg från plågade industrihönor. Det kryllar ju av alternativ i helt vanliga mataffärer! En annan fördel med att välja bort kött är att det känns att man är med och bidrar till en bättre värld. Det är bra för moralen. Jag tror att det är bra för empatin (den går att träna upp). Man får ett fridfullare samvete. Och man blir lyckligare, eftersom man själv känner att man styr sin båt. Man måste inget – man väljer! En känsla av makt och frihet! Och en underbar vetskap om att man sparar liv!

hons-vitsippor7
Det känns helt enkelt bra att göra skillnad. Att göra något bra för djuren och klimatet m.m via sina val. Att ta eget ansvar. Att tänka själv och att ta egna beslut. Och det är så lätt!! Börja med nån vegetarisk dag i veckan. Prova och se förändringen! 🙂

Här är lite recept! Vegoteket och Magasinet Vego

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Höns och moral

  1. Tack för att du delar med dig i ord och bild!
    Vi är i startfasen att skaffa höns. Håller som bäst på att fixa med hönshus och hönsgård. När allt är klart hoppas vi på små trevliga familjemedlemmar 😊
    Vänliga hälsningar från Majsan

  2. Pia Holm on said:

    Vilken ras är det på dina höns och tuppar?

  3. Hej! Dino är Rhode Island Red, Rova Welumer och resten Leghorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: