Blogg om höns och lantliv

Hundar och höns?

hundar-och-hons1
Funkar det? Andruska funkade bra med hönsen i stort sett direkt. Hon fick lite lång hals och fixerade blicken första gångerna de gick förbi i lite snabbare takt än de brukar, men jag nejade detta bestämt och sen har det aldrig varit några problem. Kanske en kombination av lyhördhet och avsaknad av jaktinstinkt på fåglar. Jag känner mig verkligen helt trygg med henne och hönsen. Hon är inte intresserad av dom helt enkelt, tycker t.om dom är lite läskiga när de blir för närgångna… så då går hon iväg.

hundar-och-hons2
Inte så intressant här heller verkar det som…! Theo är duktig!
Vi vet ju inte vad nån av våra hundar har för raser i sig men jag tror inte de är så värst jaktlystna i alla fall. Theo gjorde nåt slags utfall några gånger i början men verkar nu ha lärt sig. Ett kraftigt ‘nej’ exakt när hunden gör fel, samtidigt som ett ryck bort från hönsen brukar uppfattas. Ibland är de så blockerade att det inte räcker och då kan man använda en vattenspray att förstärka nejandet med, det brukar bryta det mesta. Viktigt att hunden fattar tidigt att det inte är ok att ställa sig i sån där låst jaktposition, nafsa eller göra utfall (även om det är lekfullt).

hundar-och-hons5
‘Jaha, vad var det för intressant med dom där då??’
Theo vet inte riktigt vad husse vill nu.

hundar-och-hons3
‘Matte, fattar du vad vi gör här?’

hunden-och-honsen
Och där kom linlsusen fram igen!

hundar-och-hons8
Inte spännande alls detta! Och Nuppe som har ställt upp sig och allt…
Man får tänka på att även om hönsen går lugnt förbi och hunden inte gör nåt, kan det bli nåt helt annat när hönsen flaxar till eller börjar springa…

hundar-och-hons9
Tips för dig som ska introducera hundar för höns är att ta det försiktigt, ha koll, ta inget för givet för tidigt, ha hunden i koppel många, många gånger innan du släpper ihop dom och se till att hunden fattat vad du menar. Och så är det aldrig fel att gulla och prata med hönsen när hunden är med, för att visa att de hör till familjen.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Hundar och höns?

  1. Tessan on said:

    Hos oss är problemet snarare att hönsen och tuppen är väldigt intresserade av vår hund! De springer efter och kacklar men när hunden (släthårig taxdam på 9 år) vänder sig om för att titta vad som förföljer henne så står höns och tupp blickstilla och tittar åt ett annat håll.
    Lite ”Kom under hökens vingar”… Väldigt kul att titta på!

    • Hi, hi, ja, så kan det ju oxå vara…! Det måste se roligt ut! Höns är väldigt speciella alltså! 🙂
      Vår lilla höna Stina kunde göra utfall när vår store riesenschnauzer kom för nära hagen. Hönor kan vara väldigt orädda. Ibland förstår dom inte riktigt hur små dom är…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: