Blogg om höns och lantliv

Hönsspråk!


Har äntligen kommit på hur man lägger upp ett filmklipp! 🙂
Lyckades här fånga några vanliga kroppsspråk hos hönsen – Dinos dominans mot Nuppe, med Nuppes efterföljande fogande plus lugnande, fredliga signaler (flaxande med vingarna). Och sen tupparnas typiska varningsläte ‘gggrrooo’ när ormvråkarna närmar sig. Observera hur Rova som precis ska stoppa huvudet i sandbadet lystrar och ser sig om direkt när hon hör det! Kommunikation på högsta nivå!

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Hönsspråk!

 1. Elin Abrahamsson on said:

  Hej!
  Först och främst vill jag bara säga att jag verkligen tycker att din blogg är jätte mysig!
  Jag blir alltid så glad och inspirerad när jag går in här.
  Jag funderar själv på höns i framtiden och är lite nyfiken:
  hur tänkte du/ni när ni valde hönsraser? Varför blev det just de ni har?
  Hur gör ni med hönsen om ni inte är hemma?
  Hur fungerar dem ihop med era hundar?
  Är det någonting med hönshuset som ni skulle gjort annorlunda idag? Hur fixade ni med ventilationen?
  Jag ber om ursäkt om det blev väldigt många frågor.
  /Elin

  • Hej Elin!

   Det går jättebra att fråga! Och tack, vad roligt att du gillar bloggen! 🙂

   Vi ville ha stora raser (inte dvärg) och tunga (inte lätta). Tunga hönsraser är oftast enklare att få tama och är lugnare. Och så ville vi ha raser som inte är så ruvningsbenägna eftersom vi inte ville ha kycklingar. Valet föll på raserna Rhode Island Red (RIR) som i ena tuppen, Dino, (och Stina som tyvärr inte finns med oss längre, men vill du se hur hon var kan du söka i sökrutan i höger kant i bloggen så hittar du henne). Och Welsumer (som i hönan Rova). Vi ville ha 6 hönor och 1 tupp, blandat Welsumer och Rir. Men när de kom var de bara 10 veckor och det var svårt att se vad som var vad, så efter ett tag märkte vi att några inte alls var Welsumer utan Leghorn (Nuppe, Dora, Kajsa och Kira)… Welsumer och Leghorn är rätt lika färgmässigt men de skiljer en del i sättet. Och vi hade fått två tuppar istället för en! Men det gick ju bra ändå.
   Det negativa med leghorn är att de gärna tar sig friheter och hoppar över staketet… De är en lätt hönsras så de är lite spralligare än de andra. Skaffa gärna boken ‘Hönsraser’ av Anette Grandin!

   Om vi kommer hem sent en dag eller är borta över natten frågar vi en granne om han kan stänga/öppna luckan och titta till dom. Inte hela världen om hönsen får vara inne en hel dag (om ingen kan komma och öppna luckan) men det är jätteviktigt att luckan alltid är stängd på natten! Mat och vatten kan man ju lösa med automater, bara se till att de inte välter.

   Med vår ena hund Andruska går det hur bra som helst med hönsen. Hon fattade nästan direkt. Theo som är nykomling tränar vi med, men är på god väg. Det är ju stor skillnad på vilken ras man har men oavsett ras får man vänja försiktigt. Spänner de blicken och får jaktposition nejar vi det strängt. Likaså lekfulla utfall. Det kan ta tid men mycket går med träning!

   Om jag hade gjort hönshus idag hade jag gjort större hus och lite högre i tak (underlättar för krattor m.m…). Och så hade jag inte tagit OSB-skivor på innerväggarna utan nåt slätare. Eller haft OSB och målat med en plastig färg, typ för våtrum, så allt slätas ut och är lättare att torka av med blöt trasa. Men annars är jag nöjd! Vi satte en ventil överst i varje kortsida, sån man kan reglera. Sen tyckte vi det blev varmt och fuktigt ibland på sommaren så vi satte in en på långsidan oxå. Det är viktigt att ventilerna sitter högt upp och placerade så att det inte drar på hönsen, åtminstone inte där de sover, äter och värper. Våra höns sover och äter längs långsidorna på friggeboden och luckan sitter mitt i kortsidan så det passade ju bra att sätta ventilen överst på kortsidorna, så att ‘draget’ går i samma linje liksom. Kolla gärna i bloggen, du får bläddra runt lite så hittar du ett och annat kring hönshus:

   https://chickensteps.wordpress.com/category/honshus/page/2/

   Lycka till och hör av dig om du undrar nåt mer!
   Hälsningar Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: