Blogg om höns och lantliv

Egna ägg

varper-agg1
Helgfrukost är äggfrukost för oss! Visst känns det bra att äta egna ägg? Vi äter i och för sig inte så mycket ägg utan säljer de flesta, de brukar gå åt. Allt fler vill ha bättre samvete och köpa ‘bekymmerslösa ägg’. Vi äter bara våra egna så ibland under perioder när de inte värper äter vi inga eller så har vi fått från grannen, som oxå har hobbyhöns. Inga industriägg för vår del! Jag lusläser kanske inte alla förpackningar men undviker så mycket det går färdigprodukter med ägg i. Jag tycker knappast hönor eller kycklingar hör hemma i industrier och vill inte stödja det.

Äggen är så färska, goda och med en väldigt gul gula. Och hårt skal… men ibland blir det såhär…! Vilket konstverk va! Som en liten semla!

varper-agg
Eller som det här konstverket! Nu har hon allt överträffat sig själv, lilla Rova… 😉

Hur mycket värper dina hönor och i vilka perioder? Våra brukar ha ett långt uppehåll under höstens ruggning och sedan under vintern. Och det är bra, för inga hönor mår bra av att värpa nästan ett ägg om dagen året om. Det sliter oerhört på deras kroppar och ökar risk för äggledarinflammation och andra plågsamma sjukdomar. Värper de mycket under sensommaren kan man gott spara en del tills de ruggar, för ägg håller flera månader!

Mer om ägg och hållbarhet: http://slangintematen.se/hallbarhet-pa-agg/

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: