Blogg om höns och lantliv

Utökat hönshus

honshus-ritningar
Fick ett ryck nu under semestern att fixa nåt vi tänkt göra länge, nämligen att göra det större för hönsen. Friggeboden är på 15 kvm men själva utrymmet för hönsen därinne har varit kanske en tredjedel av det. Så vi bestämde oss för att flytta fram nätväggen så de får mer plats.

honshus-ritningar1
Det var lite meck med att få loss nätväggen och reglarna, men det mesta satt ju ihop så vi slapp i alla fall ta ner allt bit för bit, behövde bara såga isär en regel men annars gick det att flytta hela modulen. Dora kunde inte låta bli att vara därinne medan vi jobbade… Vankade av och an och klampade i allt vi gjorde tills hon till slut kom till ro i redet. Jag provade att lyfta ut hela redet men det var tydligen inte ok så hon fick helt enkelt ligga här medan det sågades och hamrades…

honshus-ritningar2
Nu är termostaten till radiatorn samt väggen flyttad och nu ska väggen bara sitta fast oxå. Enda nackdelen med att göra saker ordentligt är att det blir jobbigt att ta ner det och göra om. Eller flytta det. Fast så ska man ju inte planera… M tyckte att vi ju byggt så rejält som om vi skulle haft strutsar härinne (Strutsar! Alltså var får han allt ifrån…?).

honshus-ritningar3
Klart! Rova var först med att kolla in den nya avdelningen (förutom Dora då som tålmodigt stått ut med allt oväsen). Rova tyckte det var spännande. De var så söta allihop när de kom in för att utforska sin nya fräscha avdelning!

honshus-ritningar4
Tidigare satt nätväggen där gödselbrädan och sittpinnen slutar, där det nu är en vertikal stolpe istället. Vill man kan man ju oxå inreda med sittpinnar på den där stolpen… Första kvällen satt Nuppe ytterst, han tyckte det kändes lite annorlunda utan vägg intill sig, la huvudet på sned och granskade uppmärksamt den luftiga ytan från golv till tak. Kira som satt bredvid mös och tittade drömmande ut genom fönstret. Ny utsikt och mer ljus (för där var ju ett grått nät emellan förut)!

honshus-ritningar5
Rova fortsätter in i redet. Redena har sin vanliga plats men det räcker ju att ändra på något så märker hönsen det direkt. Det ska kollas och provas! Vi satte radiatorn lite högre upp än innan och skillnaden är också att den nu alltså är inne hos hönsen. Precis till vänster om fönstret hade vi nätväggen innan, som nu är till höger om fönstret.

honshus-ritningar6
Så nu har vi gott om plats för fler hönor om vi vill! Plus att det känns bättre med mer plats för dom när vintern kommer och de är inne mycket mer. Sovpinnen går ju att förlänga ända fram till nätväggen om man vill ha fler hönor. Deras utrymme härinne är nu ca 270 x 235 cm, nästan dubbelt så stort som innan. Vi har fortfarande plats över till fodertunnor, trädgårdsgrejer och ved. Blev väldigt bra. 🙂

Annonser

Single Post Navigation

5 thoughts on “Utökat hönshus

  1. Fint det blir ! Kommer ni skaffa fler nu? Får ni inte kycklingar ibland?

  2. Vad fint det blev och så härligt med ett fönster, det planerar jag sätta in i höst åt mina hönor.
    Vi började med att hönsen fick mindre än halva vedboden men i höstas gjorde vi också om. Hönsen fick då hela boden/huset och vi byggde ny förvaring åt veden 🙂 En bra lösning!
    Kommer ni låta någon av hönsen ruva fram kycklingar?

  3. Ulla i Forsbacka on said:

    Oh så fint. Vad lyckliga de ska vara som har det så bra hos er!

  4. Tack till er! 🙂 Inga kycklingar, för mkt jobb och passning sen det svåra med att hitta goda hem för tuppkycklingarna (är så rädd att de skulle slaktas eller inte skötas bra) sen fäster jag mig så mycket och så fort så jag skulle nog ha svårt att ens släppa iväg dem…! Sen har vi ju inga ruvningsvilliga raser ens så det skulle få bli kläckare och det känns inte naturligt för de små. Vill hellre ta mig an några vuxna hönor som behöver ett hem, om vi hittar några, och hittar rätt sort. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: