Blogg om höns och lantliv

Kontraster

fem-hons
Tänk om alla hönor kunde få ha det så här. Vara utomhus, få bete sig naturligt och få använda sin upptäckarglädje. Få gå ute på gräs, sprätta i lövhögar, sandbada, äta gröna blad, leta insekter, ha gott om plats och få leva i en naturligt stor flock (3-30 individer). Det önskar jag mig!

fem-hons1
Hönor ska inte vara instängda i trånga burar, pressas att lägga ägg eller vara inomhus i stora hallar och för stora grupper. Det borde vara nolltolerans mot att värphönor och kycklingar kvävs ihjäl i sina pyttesmå lådor på väg till slakteriet. Och att avla så att värphönsen plågas av äggledarinflammationer och slaktkycklingar av benproblem. Att överhuvudtaget spärra in djur i fabriker i syfte att utnyttja och döda är ju helt galet! Och helt onödigt! Jag undrar hur det kan vara lagligt att behandla djur så djupt oetiskt? Ibland när jag ser våra höns njuta av grönskan och friheten får jag ett slags dåligt samvete eftersom jag tänker på alla hönor som inte får sträcka på vingarna och springa ute i det gröna. Känns så orättvist, snyft. Jag skulle vilja göra nåt för dom oxå! 

fem-hons2
Men rättigheter har faktiskt djuren enligt Svenska Djurskyddslagen, här är en del av den:

‘Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för djuren eller påverka djurens naturliga beteenden är förbjudet. Vid transport av djur skall transportmedlet vara lämpligt för ändamålet och ge djuret skydd mot värme och köld samt mot stötar, skavning och liknande.’

fem-hons3
Djurskyddslagen kolliderar i allra högsta grad med den verkligheten som värphönor, kycklingar, minkar, grisar, kor m.m lever i varje dag. På pappret ser det ut som vi har en bra djurskyddslag och det har vi ju men jag tror liksom det är meningen att den ska följas oxå! Och Länsstyrelsen ska hinna kontrollera allt…

fem-hons4
Är ändå glad över att det finns så många organisationer m.m som jobbar för djurens rättigheter till ett naturligt liv. Det finns Djurens Rätt, Djurrättsalliansen, Djurskyddet m.m. Och så utomlands förstås, som t.ex Animal Equality, Dyrenes Beskyttelse, Noah, Farm Sanctuary och Peta. Och så Gotlands Djurfristad som jag hoppas mycket på och nyss börjat stödja via mitt företags fond. 🙂

fem-hons6
Känner du till fler organisationer som gör ett bra jobb med att få bort djurindustrin? Eller andra sätt som ger ringar på vattnet? Hur hjälper man livsmedelsdjuren på bästa sätt? Hur höjer man generellt sätt djurens status? Hur ökar man folks empati för djur? Hur kan man peppa folk att börja se dessa underbara, söta, kloka och sociala hönor som husdjur/familjemedlemmar och inte som livsmedel?

fem-hons7
Trots allt känner jag en spirande hoppfullhet just nu. För det går framåt! Om än sakta. Jag har en slags känsla av att det är nåt stort på gång. Konsumenter och butiker har blivit mer medvetna, fler och fler välkomnar vegetariska och veganska rätter, allt fler klädkedjor skippar päls, nästan alla matkedjor har infört en buräggsfri policy (kom igen nu ICA, ni är sist!), intresset för ekologisk mat ökar och djurrättsorganisationerna växer.

Om vi hjälps åt kommer vi ännu längre! 🙂

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Kontraster

 1. Fast jag tycker ändå att något
  börjar hända i samhället. Att vi
  konsumenter köper ägg från ute höns. Som kanske inte har det lika bra
  som dina hönor men bättre än bur höns. Hörde om mobila slakteri som åker dit djuren är så djuren slipper stressad i hemska djurtransporter.
  Att deras förhållande vis korta liv blir så värdigt och bra som möjligt.
  Att hela jordklotet ska bli veganer är
  kanske en utopi . Själv äter jag kött men försöker äta vegitariskt någon gång i veckan. Kan Lika gärna göra veg(köttfärssås) tex. Men helt vegitatian

  • Oj det skickades iväg fast jag inte var klar. Skulle bara säga att helt vegetarian är jag inte. Hade en vän som var det och hon fick svår b12 brist. Hon är inte vegetarian idag men hon var det från 17 till 28 år.
   Kram ….,du tar fina kort på dina djur.
   Med vänlig hälsning, Christel

 2. Ja, visst går det framåt! 🙂 Det är det som känns så hoppfullt! Roligt att höra att du äter vego ibland! Alla kan göra skillnad och det är lätt. Man kan minska på köttet som Livsmedelsverket rek. att vi gör och äta kött max 3 ggr/vecka. För djurens skull kan man som du skriver välja kött som levt bra och sluppit transporter. Får brukar ha det ganska bra samt naturbetesdjur (kor) som får vara ute och beta på stora områden året om på mindre och bra Krav-märkta gårdar. Eller viltkött. Kycklingar har det allra allra sämst.

  Men det med att minska på köttet gör många oxå för miljöns skull. WWF, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen m.fl vill få folk att minska på köttkonsumtionen för miljöns skull. Och det behöver vi verkligen alla göra eftersom så mkt som 20% av den globala uppvärmningen orsakas av köttframställningen. Den höga köttkonsumtionen bidrar oxå till övergödning av haven, utfiskning, regnskogsskövling samt fattigdom m.m.

  Om man är vegan bör man ta B12-tillskott (även om man i kroppen normalt har en buffert som kan räcka upp till 20 år). Kunde din vän inte ta upp tillskott? Åt hon ägg och mjölk? En del kan ju inte ta upp kosttillskott på ett tillräckligt sätt, och en del tar inte upp B12 alls men det har ju med annat än kosten att göra.

  Även köttätare kan ha B12 brist eller järnbrist, det beror ju på hur man lever och äter i övrigt.

  Tack för komplimang och för att du följer bloggen! Ha en fin Midsommar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: