Blogg om höns och lantliv

Planeringsmöte med Dino

mote
Sitter och funderar på hur man ska hjälpa djur som lider på bästa sätt. Främst sörjer jag djuren i livsmedelsindustrin. Djur instängda i ‘fabriker’ har jag verkligen svårt för! De är så många och det är ett sånt kontinuerligt utnyttjande och lidande. Tänk om man kunde få bort hela djurindustrin! Eller åtminstone minska, så att de gårdar som blev kvar hade färre djur och blev bra. Men hur?? Och vilka ändamål ska man stödja för att åstadkomma bäst resultat? Sånt kan jag fundera mycket på. Tänk om man varit miljonär, då hade man kunnat ge massor till så många djurvänliga ändamål. För visst behövs pengar! Men det är inte allt. För om vi säger att en organisation som jobbar för att få bort djurindustrin får flera miljoner, hjälper det egentligen? Det ger ju hjälp för att få in namninsamlingar, sprida information och kanske påverka politiskt osv. men det förutsätter ju också att människor är påverkbara och öppna för förändring. Och att man når rätt målgrupp på rätt sätt. Vilken målgrupp är förresten det? Hur påverkar man människor effektivast? Den där balansgången är inte lätt! Ska man sprida hemska bilder på hönor i burar eller fixerade grisar på betonggolv eller ska man tipsa om att äta mer vegetariskt? Hur ska man peppa folk? Tjatar man drar folk öronen åt sig men ingen knuff alls är inte bra det heller. För vi behöver verkligen knuffas åt ett bättre håll – för djurvälfärden, för folkhälsan och för klimatet. Sen är jag övertygad om att man också blir lyckligare av att hjälpa och göra nåt bra. Det är en fantastisk känsla att kunna ta eget ansvar och att göra skillnad alldeles själv! Sen tror jag att om man kan lära sina barn eller medmänniskor att känna för djur kan de lättare ha empati också för människor. Man kan faktiskt träna upp empati och alla vinner på ett djurvänligare samhälle!

Jag ger ibland en peng till Hundhjälpen för de rumänska gatuhundarna och i dagsläget stödjer mitt företag (med sin fond) Djurens Rätt, Forska Utan Djurförsök och World Animal Protection men snart vill jag alternera fonden mellan fler ändamål. Men vilka är då bäst? Var gör pengar mest nytta för så många djur som möjligt? Helst skulle jag vilja ge till riktiga eldsjälar som jobbar ideellt, alltså direkt till djuren och inte till löner. Visst finns det många bra djurhem, t.ex finns alla Djurskyddets lokalföreningar som jobbar helt ideellt med upphittade djur. Speciellt tänker jag på Djurskyddet Mariefred som verkar otroligt hängivna djuren! De tar bl.a hand om övergivna husdjur eller djur från industrin som annars skulle ha avlivats (t.ex uttjänta värphöns).

Finns såklart många andra seriösa djurhem och adoptionsverksamheter. Det är oerhört stort att rädda djurliv men det är synd om det så att säga mest blir en ‘avstjälpningsplats’ för hemlösa djur… Helst skulle folk oxå påverkas och man behöver påverka i stort, få folk till mer empati, få folk att ta hand om sina djur… Men man kan ju stödja flera grejer, det ena behöver ju inte utesluta det andra!

Förstås kan det också vara ok med anställda, det tycker jag beror på hur många anställda, hur höga lönerna är och hur mycket nytta de gör… hhhmm. Och så måste de självklart vara seriösa. 90-konto är mindre viktigt känner jag, man kan oxå gå efter egna efterforskningar, rykten, förtroende och magkänsla.

Har du några tips? Vad stödjer du? Gör du nåt för djurens skull?

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Planeringsmöte med Dino

  1. What a great photo! Love it!

    • Thanks Lisa! We are sitting on the terrace, me and Dino, planning how to make more difference for all animals that suffers, especially chickens, pigs and cows in the ‘animal-industry’… I think it’s possibly to help them but it’s not easy to find the most powerful way and it takes time…

      Have a great day! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: