Blogg om höns och lantliv

Höna stukat foten

haltande-hona2
Kan höns stuka foten eller benet?
För några dar sen hade Dora skadat sig och haltade kraftigt. Vet inte hur det hände men det är ju lätt hänt med de smala små benen… Så jag kollade men allt verkade sitta rakt och på rätt plats. Hon kunde stödja på det och gick i rätt vinkel liksom men med tydligt haltande. Kollade först trampdynorna men hittade inget där. Ben och fötter såg också normala ut. Det enda jag såg var att den leden (se bilden på Dino) på det benet var lite svullen och varm så jag antar att det var en stukning.

haltande-hona1
Andra dan tyckte jag hon verkade sämre och låg ner ofta men gjorde ändå det hon behövde, hoppade upp på sovpinnen och gick ut och in i hagen och så. Samt åt och drack. Egentligen ska man kanske isolera en halt höna så man undviker att tuppar är på och ansträngningar som att hoppa upp på pinnar och stegar och så. Jag provade att sätta henne i en bur ihop med Kira men de blev jättestressade av det, Kira försökte dessutom hoppa höjdhopp för att se om hon kunde hitta nån öppning i taket och om Dora tog efter skulle det ju inte kännas som någon jättebra rehab… så hon fick helt enkelt vara med de andra. Antar att en höna som har ont inte gör mer än nödvändigt med foten och att stukningar brukar läka av sig självt. Om något däremot är brutet måste man såklart fixera det och kanske få nåt smärtstillande för höns utskrivet. Kanske borde röntgas också. Ingen expert på detta och vet inte hur ett brutet hönsben ter sig men jag tänker att det skulle kännas, synas som en konstig vinkel eller inte stödjas på alls eller vara mer svullet. Eller, någon erfarenhet?

haltande-hona
Men typ fjärde dagen gick hon precis som vanligt igen! Hon går nu med de andra och gör allt de gör. 🙂 Glad att det läkte så snabbt och enkelt!

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: