Blogg om höns och lantliv

Hur vi byggde hönshagen

honshus-hage
Många har frågor kring att bygga hönshage nu så här kommer lite tips. Här är först insidan av hönshuset med väggar av osb klara, färdigmålat golv och luckan som vittnar om hagens gröna träd därute… Du som vill se mer av hönshuset, hur vi byggde det och annat där inifrån kan kolla här:
Vårt hönshus

honshus-hage1
Till hagen använde vi tryckimpregnerade stolpar och brädor. Man kan såklart använda obehandlat virke om man målar det. Till de vertikala stolparna använde vi jordankare för att få ner dom i marken. Intill stolparna, och under de nedersta liggande brädorna la vi stenmjöl och fyllde sen upp med grus ända till marknivå. Grus på båda sidor om nätet alltså. Gruset förebygger att inkräktare börjar gräva, tunga stenar eller plattor intill nätet går också bra, eller både och. När vi ändå höll på med grus beställde vi lite extra så det räckte även till hönshusets entré, blir inte geggigt och ser trevligt ut.

Obs, obs! Viktigt att ha nedgrävt nät samt att ha nät över hela hagen. Även tak!

honshus-hage2
Nätet nederst är sk. putsnät. Det är ett stadigt och bra nät till hönsgårdar, inga rovdjur tar sig in där! Det grävde vi ner ca 40 cm. Nedre plankan är för stabiliteten men också för att fästa putsnätet i. Vi använde såna där praktiska små u-formade spikar. Ovanför putsnätet satte vi vanligt hönsnät (valde först 6 cm maskor som på bilden men lade senare på ett extra lager hönsnät med mindre maskor, typ 2-3 cm någon meter upp från marken). Putsnätet är nedgrävt hela vägen runt, alltså även intill hönshuset, och är fäst en bit upp på hönshusväggen med u-spikar.

honshus-hage4
Hade jag byggt hönshage nu hade jag valt putsnät i HELA hagen! Vi får ofta in småfåglar i hagen eftersom de tar sig in i de övre delarna, plus i taket, där vi har 6 cm maskor. Kanske inte gör så mycket men med tanke på fågelinfluensan, eller andra sjukdomar när man inte vill ha in vilda fåglar i hagen, så är det ju mer fördelaktigt. Sen är det ju säkrare och stabilare med mindre maskor.

Vi valde att göra taket rätt högt och sluttande. Det underlättar fruktansvärt mycket att man kan gå därinne och kratta och greja utan att nåt fastnar i taket! Bara att kunna röra sig där utan att gå böjd. Så det är ett tips! Fast det behöver ju inte vara sluttande för det – den biten var nog lite designgrej också.

honshus-hage5
Den jobbigaste delen var att fästa ihop nätet med huset och med brädorna i taket… Pilligt. Sen vill man ju att det ska bli snyggt och inte sladdrigt, så vi drog och spände… Och så alla skarvar som gick omlott och som vi ‘sydde ihop’ med ståltråd. Troligtvis är det svårare med putsnät eftersom det är så stelt men å andra sidan så har man då kanske en annan konstruktion och inte flera vinklar och ett hörn och tak av huset att fästa i och så…

Ungefär i mitten satte vi en vertikal stolpe för att bära upp taket. Mellan den stolpen och våra små björkar (som redan fanns där) satte vi fast några naturgrenar i olika höjder. Uppskattat! Det är ju också en aspekt med högt i tak, att man kan bygga på med sittpinnar och annat roligt!

DSCN2372
Och så en bild från när småttingarna just kommit till oss. En av de första stunderna i hagen (på den tiden den fortfarande var grön…!).

Hör av dig om du har frågor kring hönshagar! 🙂 Kan jag så hjälper jag gärna!
Mer bilder från hagen hittar du i kategorin hönhage & säkerhet:
Vår hönshage 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: