Blogg om höns och lantliv

Vad ska höns egentligen äta?

vad-ska-hons-ata
Vilket foder är bäst? Ja, det undrar nog många och det finns många åsikter om detta… och kanske inget komplett svar…

Eftersom jag ville veta hur mycket värpfoder triggar värpandet kollade jag med Blå Stjärnans fågelexpert. Jag ville veta vilket foder som är bäst att ge våra hönor så att det förebygger åkommor orsakade av intensivt värpande, t.ex äggledarinflammation. Det sliter ju mycket på en höna att värpa mycket ägg och våra leghorn är en rätt högvärpande ras. Fick rådet att gå på ett helfoder. Han tyckte att jag skulle välja ett sådant avsett för icke (intensivt) äggläggande hobbyfåglar, t.ex fasan eller and. Alltså inte värpfoder – som ju har något högre proteinhalt och kalcium. Men jag fick också höra att det trots ändrat foder inte finns någon garanti för att en äggläggande höna (som är genetiskt framavlad för äggläggning) upphör med eller minskar sitt äggläggande för att man sänker proteinhalten.

vad-ska-hons-mat
Så nu ger jag ett sådant helfoder (basfoder) som är anpassat även för icke värpande fåglar och så tillsätter jag snäckskal och smågrus vid sidan om. Snäckskal för kalkbehovet (när det ges separat äter de bara den mängd de behöver och får inte för mycket kalcium) och gruset för matsmältningen och behövs när man ger hel havre för att förhindra att det blir stopp i krävan. Sen ger jag havre och vete varje dag samt ibland matrester och frukt/grönt. Och så går de ju också lösa lite och hittar ätbart.

Vad ger du dina? Några erfarenheter av äggläggande och foder?
Kommentera gärna och dela med dig till andra!

vad-ska-hons-foder
Vill man blanda eget foder ska basen vara havre- och kornkross och vete. Man bör tillsätta solrosfrö eller hampfrö (solrosfrön ska man bara ge i begränsade mängder så hampfrö verkar bättre) och gula ärtor eftersom de viktiga aminosyrorna Lysin och Metionin finns där. I helfoder är de tillsatta. Utöver den egna foderblandningen bör man också ge ‘blötfoder’ (gröpe) av t.ex kli, havregryn, majskross, rivna morötter, banan och alger, blandat med vätska, t.ex juice. Denna röra kan ju varieras! Hela linfrön är också nyttigt men i små mängder. Ger man gröpe får man vara noga med att bara ge den utomhus samt ta bort ev. rester så det inte möglar.

Mer foder ska ges på vintern samt då också gärna torkade nässlor, nypon eller rönnbär. Multivitamintillskott ska inte ges varje dag året om utan bara i perioder, ev. när de är sjuka, nedsatta eller under vintern när de inte får så mycket grönt.

vad-ska-hons-foder1
Annat de gärna får äta är:
äpple (utan kärnor), jordgubbar, vinbär, hallon, bröd, broccoli, vitkål, grönkål, morot (även blast), müsli (utan socker), majs, tranbär, gurka, aubergine (tillagad), squash, vitlök, gröna bönor, sallad, melon, nötter (osaltade), päron, persika, kokos, nektarin, popcorn (osaltade, osmörade), pumpa, russin, vindruvor (obesprutade), spenat, sötpotatis inkl. skal, tomat.
Fyller på listan allteftersom jag kommer på mer! 🙂

Mer om att blanda eget hönsfoder här:

http//www.ensgarden.se/60858032

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Vad ska höns egentligen äta?

  1. Mycket intressant! Men varför bör de inte äta kärnorna i äpplen? Det jag hittils läst mig till är att avokade är giftigt för alla fåglar och ska därför inte ges. Annars finns inte mycket som man inte kan ge (i måttlig mängd) men det finns mkt skrönor om vad höns inte tål.

  2. Hej Maria! De dör inte om de får sig en äpplekärna, inte så akut giftigt. Men det är ändå bäst att ge utan eftersom de innehåller nåt gift, kommer inte på vilket nu. Ja, avokado är giftigt för fåglar (och hundar).

    Jag gör ett inlägg längre fram om de giftiga grejerna, ville inte ta det i samma ifall de skulle blandas ihop… 😉 . Mvh Katarina

  3. Hej! Fyller på listan med Grönkål på
    Vintern. Jätte nyttigt!:-)
    Mvh/ Christel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: