Blogg om höns och lantliv

Uppdatering fågelinfluensan

fagel-influensa
Apropå influensa som vi just avverkat (alltså den vanliga mänskliga!) tänkte jag passa på att uppdatera lite kring det där med fågelinfluensan. Det finns olika sorters fågelinfluensa och just denna sort som härjat i Europa i vinter är alltså inte smittsam för människor. Tididigare i vintras rådde skyddsnivå 2 men jag kan med lättnad säga att den är nu sänkt till nivå 1. Gäller i hela Sverige.
Det har tyvärr hittats två infekterade svanar i Stockholm nyligen men risken anses tydligen ändå låg.

fagel-och-influensa
Skyddsnivå 1:
Fjäderfä får gå utomhus i inhägnad. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus. Hägnat fjädervilt får hållas utomhus i inhägnader, men under perioden oktober till maj måste inhägnaden, där andfåglar hålls vara övertäckt med nät. Vilda änder får inte tas in. Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar får gå ute helt fritt. Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd som förhindrar kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Det finns fortfarande en viss risk för spridning av fågelinfluensa via vattenlevande fåglar och därför är det viktigt att ha goda skötselrutiner.

Infon är från Jordbruksverkets hemsida. Vill du läsa om symtom och så kan du kolla SVA: http://sva.se/djurhalsa/epizootier/aviar-influensa-fagelinfluensa

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: