Blogg om höns och lantliv

Djurens sjukdomar

honor-tuppar1
Nu har vi ju bara tre hönor och två tuppar och visst går det även om det säkert skulle bli mer harmoni med fler hönor. Tupparna blir mindre kaxiga och hönorna får det lite lugnare (tänker främst på deras ryggar sen i sommar…hönssadlarna kommer väl till pass men ändå…). Funderar på om vi ska utöka med några hönor. Vi vill inte ha kycklingar så vi får se var vi kan hitta några passande. Stora, tunga och helst rätt härdiga raser. Jag är lite rädd att de skulle ta i nån smitta, vill så gärna att de ska få vara friska! Men kanske går det mesta att förebygga med karantän. Två veckor ska visst vara bra. En tillfällig plats behöver vi då… mmm får tänka lite.

honor-tuppar2
När vi skaffade våra höns rekommenderade han som sålde att ta några extra. För ‘lite svinn får man räkna med’ och tyvärr är det nog så med höns. Visst kan de leva upp till 10-15 år och sällan vara sjuka eller råka ut för rovdjur. Men kanske ändå ganska ovanligt. Eller, har du erfarenheter? Finns så mycket som kan drabba dom, fast det beror ju oxå på hur härdiga raser man har, skötsel, nogrannhet och massa annat…

honor-och-tuppar
Visst är höns rätt lättskötta, det är ju egentligen bara att se till att de har fräscht vatten och bra foder, lite nyttigheter som frukt och grönt och att de får sysselsättning samt gå fritt en del. Att de är säkra i sin hage och att man alltid stänger luckan på kvällen. Och så det förebyggande jobbet med att bygga och underhålla ett hygieniskt och praktiskt hönshus förstås. Det svåra tycker jag är att ha koll på sjukdomssymtom och avgöra hur farliga dessa är, skydda mot rovdjur och tillgången på bra veterinärer. Lite lättare med en hund som man har så tät kontakt med och också kan ta till vilken veterinär som helst.

honor-tuppar3
Men hönsen har ändå varit rätt friska på dessa år. Några fotbölder, en eller två lindriga förkylningar som gick över av sig självt, Dinos kind/öga som svullnade upp och så det senaste som jag inte tog reda på exakt vad det var men som åtminstone inte verkar ha smittat. Och så den avslitna sporren då och några kammar som vi fått plåstra om.

hur-manga-honor
Men att höns (eller alla slags djur förresten) kan vara sjukliga måste man bara ha i bakhuvudet när man skaffar dom! När man går i hönstankar kan det vara svårt att föreställa sig hur fäst man kommer bli vid dessa charmiga och sociala små individer. Kanske inser man först efter ett tag hur känslomässigt engagerad man blivit och då ångrar man sig att man inte hade den där extra bufferten för vård. Så se till att ha en ‘hönsbuffert’. Alltid bra att förbereda sig ekonomiskt plus att kolla upp vart som är bäst att åka när de behöver vård.

Vår riesen Atlaz har haft det mesta – hjärnhinneinflammation, öroninflammation, skador på klor och tassar, skadad tand, operarerat bort mjälten, hudinfektion, annan infektion, hälta… och säkert mer (som M har bättre koll på). Men trots allt en rätt pigg och busig 11-åring! Blandisen Andruska har bara haft det med tänderna sen hon kom till oss för snart 3 år sen. Nymfparakiterna har aldrig haft nåt på 8 år. Peppar peppar! Att familjen är frisk är ju det allra viktigaste! Den där tacksamheten att alla är friska blir extra stark när nån är/varit sjuk. Det lär en liksom att uppskatta det enkla eller det lilla och inte ta saker för givet.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Djurens sjukdomar

  1. ”Nya” individer har det mycket tufft i flocken och det tar lång tid innan de accepteras, framför allt av hönorna. Sätt ihop dem med bara tupparna först, då skyddar förhoppningsvis tupparna dem från attacker. Jag har köpt unghöns ett par ggr, men kommer att köpa avelsägg i fortsättningen.

  2. Tack för tipset Lena! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: