Blogg om höns och lantliv

Äggets baksida

agg
Jag har nu mailat med en hönsexpert i USA och vi gick igenom Kajsas symtom. Hon kunde inte säga säkert förstås men jag fick veta att hon med stor sannolikhet led av någon typ av reproduktionssjukdom. Sjukdom orsakad av äggläggande är den vanligaste dödsorsaken hos tamhöns. Hur mycket hobbyhönor värper beror delvis på ras och ålder. Vissa raser, som leghorn, värper mycket och att lägga ägg nästan dagligen sliter oerhört på en liten hönskropp. Om det är så vanligt med dessa sjukdomar bland hobbyhöns kan man ju bara ana hur många som lider av detta i det tysta inom hönseriernas stängda dörrar, hu…!

I naturen (djungelhöna som de var från början) lägger hönor ca 30 ägg om året. I industrin kanske 330! Kanske tänker man att det är ok att äta ägg eftersom hönor ändå värper och då måste man ju ta till vara på äggen. Men vad man kanske inte tänker på att det är människor som mixtrat med deras hormoner för att få dom att värpa alla dessa ägg. Det höga värpandet i industrin forceras fram på onaturliga sätt och beror på att hönorna framavlats till speciella värphybrider som lägger mycket ägg, men också på speciella ljusprogram i fabrikerna samt användande av värpfoder som triggar äggläggning.

Att hönor inte kan bete sig naturligt i industrier förstår nog de flesta men det där med fodret kanske inte alla har koll på. Själv trodde jag att hönor behöver värpfoder för att täcka upp de näringsämnen som går åt vid värpningen. Fast egentligen värper de för att man ger just värpfodret (delvis i alla fall)… Har forskat lite i detta och tänker nu kolla upp vilket foder som är bäst för att minska värpandet och erhålla optimal hälsa. Jag vill ha friska hönor och att förebygga äggledarinflammation m.m är mycket enklare än att få en redan sjuk höna frisk. Dessa sjukdomar är plågsamma och svårbehandlade! De kan ev. botas om man kommer in i tid men det är svårt och de får ofta tillbaka det. Värpfoder är heller inte speciellt hälsosamt. Värpningen behöver kanske inte ta slut helt men att de pressar ut ett ägg varannan dag känns knappast hållbart… Jag återkommer till detta med foder när jag forskat klart.

Trots att Astrid Lindgren önskade sig ett förbud mot hönor i burar på sin 80 års-dag lever idag fortfarande 20% av dagens 7,2 miljoner värphöns i burar (!). Där går de alltså på galler med ungefär en storlek som en A4-sida att röra sig på. Utan möjlighet att krafsa eller ens sträcka ut vingarna. Jag blir vansinnig av att tänka på det! Det är så ofattbart sjukt hur man kan utnyttja oskyldiga, kännande individer så gravt! Och allt för att det ska bli så billigt som möjligt. Ekonomin sätts i första rummet. För priset, det betalar hönorna – med sitt lidande och sin död.

Ägg och äggvita används i många färdigprodukter och kommer ofta från burhöns så vill man få bort burarna måste man ställa krav på sin butik, eller skippa dessa varor. I Krav-hönserier har hönorna mer plats samt får vara ute ibland men vi pratar ändå om samma onaturligt stora flockar på 1000-tals individer, ljusprogram, extremt utnyttjande, sjukdomar, dödande av nyfödda tuppkycklingar, transporter och samma plågsamma slaktmetoder… Allt det bidrar man alltså till även när man väljer de bättre äggen i affären. Visst är Krav-ägg bättre än burägg om man ska se det relativt men det bästa alternativet för hönorna är självklart att vi börjar bry oss, blir medvetna och väljer bort färdigprodukter som innehåller ägg, väljer ägg från små gårdar där de har det bra och/eller att man drar ner på äggkonumtionen.

När jag ser eller tänker på plågade hönor vill jag alltid göra nåt åt det. Obekvämt kanske. Kanske är det bekvämare att bara blunda för det och låtsas som ingenting. Många gör det. Fortsätta som man brukar. Gömma sig bakom stenålders-argumenten att vi ju behöver äggen och köttet och att Sverige ju har bra djurlagar osv. ELLER så öppnar vi ögonen och ser till att förändra! Läs gärna på Djurens Rätts sida vad man kan göra. Upplys dig, dela, tipsa, påverka! Välj att göra skillnad för dessa underbara djur!

Djurens Rätt – om äggindustrin

 

Annonser

Single Post Navigation

7 thoughts on “Äggets baksida

 1. Tack för att du tagit fram så bra fakta! Jag kan med stolthet säga att här uppmuntrar vi hönorna att ta semester från att lägga ägg. De hade en lång skön semester från mitten av augusti – början av januari. Önskar fler lät sina höns få vila utan att driva på med ljus från tidig morgon till sen kväll.

 2. Tack själv Maria för att du läser! Och vad bra att du låter dem vila 🙂 .

 3. Mauritz on said:

  Hej
  ‘’ jag ger mina havre korn vette ärtor majs . Jag blandar sedan maler jag det till mjöl .Så gör jag gröpe blandar det med vatten så får dom potatis å rivna morötter i det å tomater.
  Sedan behöver man inte ge dom så mycket värpfoder
  Med vänlig hälsning
  Mauritz

 4. Ulla i Forsbacka on said:

  Bra rutet!

 5. Eva-Karin on said:

  Har också funderat på det där med värpfoder… För oss är äggen absolut inte det viktiga (om det inte är några ägg en dag brukar Henrik säga: bra! De har vilat idag), men de lägger ju ägg och man vill ju de ska få allt de behöver då. Kollade innehållsdeklarationen på basfoder och värpfoder tillsammans med en säljare på Granngården. Det var ju närmast identiska innehåll, förutom kalken som var tillsatt värpfodret? Och utan kalk kan de ju få skört skelett… Vi har alltid stora skålar med snäckskal i hönshuset, så vi kanske inte behöver värpfodret, men samtidigt verkar det ju vara nästan samma?? Hur ska man veta vad som är bäst??

  • Ja, det är lite snårigt… Det sägs ju att det är kalken men även den höga proteinhalten som triggar värpningen… Kanske basfoder ändå är bättre, med snäckskal (kalk) vid sidan om så de kan äta bara det kalk de behöver. Man kan ju blanda eget foder oxå men det blir en väldans massa säckar… och så det där med de viktiga aminosyrorna metionin och lysin som bara finns i vissa spannmål. Man vill ju inte att de får näringsbrist heller. Men i och för sig har du inte så hemskt framavlade högvärpande raser så kanske är det ändå ok. Men lite osäker på detta får jag säga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: