Blogg om höns och lantliv

Kajsa hos doktorn

antibiotika-hons
Sådär nu har vi klarat av första antibiotika-kuren! Är så glad att jag fick hem Kajsa levande! Men jag vågar samtidigt inte andas ut än eftersom det är ganska illa – hon har varken ätit eller druckit idag och är mer slö. Kammen ser sämre ut idag, mer blå, och det brukar inte vara ett gott tecken… Men jag var hos Distriktsveterinärerna med henne idag och det verkade inte som att det var kört i alla fall utan veterinären tyckte vi kunde prova antibiotika, även om hon genom att klämma och lyssna på symtomen inte kunde säga vad det var. Jag föreslog att de först skulle röntga henne eftersom hon varken äter och dricker samt skakar på huvudet när jag lyckats fått i henne lite ris med vatten så jag var rädd att nåt kanske även var galet med halsen. Jag tyckte det kändes bättre att få så mycket klarhet som möjligt innan vi börjar testa olika preparat och därmed riskera mer lidande och spill med tid. Sen var jag verkligen nyfiken på vad det var i den där svullnaden. Så det gjorde hon. Röntgen visade inget som satt fast men att mjukdelarna var svullna under kloaken, ja, alltså hela bakkroppen nertill. Orsaken kunde hon inte se men sa att det kunde bero på väteskeansamling eller en inflammation troligen orsakad av ett virus. En annan anledning varför jag tyckte de skulle röntga var för att de inte tar blodprover på hönor (jo, kanske på en speciell fågelmottagning/specialist) och då finns ju inte mycket mer att tillgå tänkte jag.

antibiotika-hona
Så vi fick med oss antibiotika (Bactrim) och smärtstillande (Metacam) som skulle ges i 5 dagar. Båda ska tas med såna där sprutor man använder för att hälla direkt i. Dessutom skulle hon, ifall hon själv inte drack, helst få i sig 1 dl vatten per dag (som skulle ges ur den tjockare sprutan). Jag och M har ju provat ett par dar när vi skulle få i henne vätska och det kändes svårt att få upp gapet och snabbt hinna få i nåt… Blev mycket spill. Så när jag fick se alla dessa sprutor och allt som skulle i den där lilla näbben tänkte jag att det här blir inte lätt…

Men det var faktiskt lättare än jag föreställt mig. Eftersom Kajsa inte druckit på hela dan behövde hon ju snabbt få i sig nåt så hon klarade sig hem, så jag föreslog att sköterskan kunde hjälpa mig att hälla i lite vatten och så kunde jag samtidigt lära mig hur man bäst gör. Sagt och gjort, hon gick och hämtade ett vitaminpreparat/näringslösning i två såna där smala sprutor och så höll hon och jag hällde. Så när jag kom hem hade jag lite mer koll och jag och M har nu hjälpts åt med hennes första doser. Det gick faktiskt jättebra. Inget spill! Gick väldigt bra med handskar, lättare att få grepp om näbben. Så det är ett tips. Hur gjorde vi? Jag höll henne tätt intill mig i ett stadigt grepp, tog tag ovanför näbben och när munnen öppnats höll jag ett finger mellan näbbarna (förlåt… men du fattar). Sen hällde M i små portioner, kanske 2 ml i taget, så hon fick svälja emellan. Betydligt lättare om man är två som hjälps åt!

Jag hoppas nu bara att det inte är försent och att hon överlever natten. Håller tummarna och tänker på henne!

Annonser

Single Post Navigation

One thought on “Kajsa hos doktorn

  1. Jag håller tummarna för att Kajsa ska må mycket bättre idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: