Blogg om höns och lantliv

Höns i villaområde, javisst!

hons-i-bostadsomrade
Det är populärt med höns! Allt fler vill gärna se ett par sprättande glada hönor gå omkring i villaträdgården. Kanske börjar synen på höns äntligen förbättras! Det känns faktiskt som att statusen höjts lite – från slit och släng till personliga individer. För visst kan man lika gärna se höns som man ser på en kanin eller annat husdjur! Och visst kan man bara ha dem som sällskap om man vill, keliga är många också 🙂 . Får man dessutom egna ägg är det ju toppen att slippa köpa ‘industriägg’ från hönor som inte mår bra. Och vill man inte ha äggen själv finns det alltid nån annan som gladeligen köper ‘lyckliga ägg’.

Jag såg en artikel i GöteborgsPosten igår om att det nu är fritt fram att ha höns i villaområden. Så du som vill ha höns men bor tätt, kolla upp detta! Man behöver inte bo på landet eller ha stor trädgård. Men bestämmelserna kan förstås skilja sig mellan olika kommuner, i vissa fall krävs tillstånd. Jag kopierade delar av artikeln här nedan, hela kan du läsa om du klickar på länken.

”Sedan februari 2013 behövs inget tillstånd ens inom tätbebyggt område. I dag finns inget som hindrar att du skaffar höns även om du bor i stan. Tidigare fanns en lokal föreskrift i Göteborg som innebar att det krävdes tillstånd för att ha höns inom område med detaljplan. Men i och med ett kommunfullmäktigebeslut 31 januari 2013 upphävdes de lokala föreskrifterna, och i dag krävs inget tillstånd alls. En del kranskommuner har också tagit bort föreskrifterna medan andra har dem kvar. – Vi kan ingripa och ställa krav om det blir en olägenhet. Men det är ovanligt att det uppstår problem. Det ska ganska mycket till och vara mer än en tillfällig störning, berättar Andreas Severinsson, chef för hälsoskyddsenheten vid Göteborgs miljöförvaltning.

Han råder ändå att börja med att prata med grannarna och kolla läget. Bor du i bostadsrätt, kolla föreningens stadgar.”

hons-i-villaomrade
”Olika raser har förutom olika utseende olika temperament och härdighet. Lantrashöns klarar ofta kalla vintrar och sjukdomar bättre. Väljer du en gammal lantras hjälper du till att upprätthålla en levande genbank. Svenska Lanthönsklubben bildades 1986 och arbetar just med att bevara och föröka lantraserna. 

Vill du komma billigare undan och samtidigt göra en god gärning kan du köpa ”kasserade” höns från en stor äggproducent – de kan fortfarande lägga ägg i flera år. För äggproduktionen är tuppen inte nödvändig, däremot blir det inga kycklingar utan tupp. Han brukar även ha en lugnande inverkan på flocken, varnar för faror och letar upp mat.”

Skönt att de klargjorde detta med tuppen och äggen, hi hi! Många som missat detta 😉 …
Det med grannarna är viktigt, i alla fall om man har tupp, för även om de är i hönshuset under tidiga morgnar finns ju alltid risk att den stör någon, så alltid bäst att kolla innan.

Hela artikeln

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: