Blogg om höns och lantliv

Innan man skaffar djur…

mote
Som de flesta säkert redan vet är det ett stort ansvar att ha djur. Många skaffar tyvärr djur alltför snabbt och ogenomtänkt. Kanske till barnen, känns lite klassiskt. Jag tittade på ‘Djurräddarna’ på tv igår, och ja… sorgligt med alla dessa övergivna djur. Eller ännu värre de som inte ens överlämnas till jourhemmet utan bara blir kvar i elände. Skrämmande. I ett sånt läge är ju allmänheten djurets enda räddning.

När man har djur behöver man ha någon engagerad människa i närheten som kan hjälpa en ibland. Men först av allt får man ju vara eniga i familjen. Ja, ett litet planeringsmöte är nog inte så dumt…

skaffa-djur
Och det här med promenaderna, vem tar dem och hur ofta? Håller det i ur och skur, året om? Fyra gånger om dagen? Hönsen klarar sig med en koll två gånger om dan, även om de förstås uppskattar att ses över oftare. Eller ska jag säga att umgås med oftare…hi hi.

hur-ofta-rasta-hund
Hund ensam hemma? Max 6 timmar gäller enligt lagen, även om de har sällskap av annan hund. Och det är ju högst rimligt, för vem skulle inte vilja kissa efter så många timmar? Och vad händer om man får en hund som inte kan vara själv, kan man lösa det med en hundkompis eller ha den med på jobbet? Åh, det sista är väldigt trevligt! Brukar gillas av kollegor men är tyvärr ingen garanti för all framtid. Magnus har haft med Atlaz i 11 år men nu ska hans arbetsplats flytta så jag får ha honom hemma med mig, men M kommer oxå jobba hemma nån dag för avlastning. Sånt händer och då får man bara lösa det.

att-skaffa-hons9
Är det fritt från allergi? Finns tiden och intresset för kanske 15 år framåt? Finns orken för promenader? Och pengar? Jag blir lite rädd när jag hör att det finns de som försöker få hunden på avbetalning… Om man inte kan avvara den kosten känns det väldigt farligt för hunden. För inköpet är ju den lilla summan. Även med försäkring kan det lätt bli kostsamt med skada eller sjukdom. Vår Atlaz har haft det mesta så Magnus vet vad det innebär. Men i regel är det maten som kostar mest. Visst finns det billigt foder men inte alla hundar som kan äta de sorterna. Sen ska jag inte skrämma nån, det finns ju hundar som aldrig haft nåt på 15 år men att chansa på det går ju inte, en buffert behövs hur som helst – med eller utan försäkring.

innan-man-skaffar-husdjur
Man får helt enkelt kolla upp grejer, för att ett djur påverkar ens liv är självklart. Också mentalt såklart, det är ju underbart att ha djur och finns så många fördelar! Och det är ju inte så komplicerat egentligen. Det är ju jättesynd om man inte vågar satsa trots att möjligheterna finns! Jag tror att om bara vilja, tålamod, empati och känslor för djuret finns så löser sig det mesta.

att-skaffa-hons
Kolla, checka och undersöka alla slags möjligheter. Vrida och vända några gånger. Vad gör vi om…? vad händer om…? Låter kanske som om jag vill verka bäst på detta men det är jag inte, jag vet bara att det inte alltid blir som man tänkt sig. Och det beror på att alla djurindivider är olika, men mycket går att lösa om man har lite jävlar anamma.

skaffa-husdjur6
Själv var rätt impulsiv när jag skaffade Andruska… Parakiterna och hönsen var väl genomtänkt och jag hade ju haft fåglar förut. Men detta var annorlunda. Vi hade redan Atlaz (Magnus hund egentligen men… what ever) och en till hade vi faktiskt inte ens tänkt på. Jag var nog rädd att ta på mig nåt för stort. Men så av en slump, för precis tre år sen, snubblade jag över Hundhjälpen. Sen gick allt fort. Jag gjorde en check på alla plan. Tänkte en massa. Pratade med M och vi sa att vi hjälps åt när det behövs. Vi hade ju redan Atlaz (mycket hund!) och jag hade passat andra hundar så nån koll hade jag ju och har man väl en kan man lika gärna ha två, kände jag. Man är ju redan bunden plus att det underlättar med sällskap för båda när man inte är hemma. Och så mycket roligare att gå promenader när man har varsin! Inom två veckor hade jag bokat henne! Och det är bland det bästa jag nånsin gjort! 🙂

Mer om hur det gick till här:
https://chickensteps.wordpress.com/2013/09/17/fran-gatuhund-till-alskad-familjemedlem/

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: