Blogg om höns och lantliv

Klor, händer, tassar

klippa-klor-hons
Jag tror inte man behöver sköta hönsens fötter nåt särskilt men när några hade fotbölder fick vi rådet av veterinären att smörja med vaselin. Det sägs allmänt också förebygga och hjälpa mot benkvalster. Men nåt av det bästa för hönsfötter är att gå på gräs! Det blir som en naturlig vaxning och är jätteviktig för fötternas hud.

Säkert finns det andra feta och bra salvor för hönsfötter… Vet inte hur det är med tjärsalva. Jag har bara använt den på såriga kammar. Den är fet och läkande men det sägs också att lukten avskräcker andra hönor från att picka på såret. Så har man en höna som blir hackad kan det alltså vara en bra idé att prova att smörja in kam och huvud med den. Tjärsalvan finns i djuraffärer och häsokostaffärer.
Klor har vi bara klippt nån enstaka, de fixar nog nötningen själva om de får vara ute mycket. Man kan också sätta sandpapper mellan ‘trappstegen’ på stegen. Om de har tillgång till nån stor sten eller ett berg är det ju toppen! Det ger också rolig sysselsättning – våra älskar att leta upp insekter under mossan på berget!

bra-handkram
Jag brukar använda så mycket ekologiskt och giftfritt som möjligt. Här är två av Weledas krämer som jag tycker är bra för torra vinterhänder. Weleda innehåller naturliga ingredienser, är fritt från djurtester och innehåller inte paraffinolja, parabener eller syntetiska ämnen. Finns i hälsokostaffärer och i många nätbutiker.

kloklippning
Hundarnas klor försöker vi klippa varannan vecka, fast ibland glöms det av och går längre tid. Hundarna har inga problem alls med klippningen, det går faktiskt som en dans! Om trampdynorna är torra använder vi Apotekets tass-salva.
Tandborstning på Andruska gör jag nu varje kväll, känns bra att vi fått en fungerande rutin. Och hon är så duktig! Ska in och vaccinera henne snart så då får vi en liten koll på tänderna samtidigt. Hoppas vi får godkänt…

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: