Blogg om höns och lantliv

Djuren, julen, sorg och goda gärningar

julkort-faglar
I morse var det en sån där tyst och stilla decembermorgon. Jag stannade upp och reflekterade lite kring det här med julen. Betraktade fåglarna mitt emot medan jag åt frukost – hur Joakim studerade saker utanför och hur Alma knaprade lite på en liten kvist jag just gett henne. Djur är underbara. Så tålmodiga och så anspråkslösa på något sätt, och så tacksamma. De finns alltid där, dag efter dag. Jag är så glad över att ha dem. För vad vore världen utan djur? Och så satt jag och funderade på hur man skulle kunna göra världen bättre för djur. Trots att de betyder så mycket för så många människor är de i det stora hela så bortprioriterade. Många husdjur omhuldas förstås – med julklappar, en skön bädd, gos, promenader, vård och omsorg. Men i lite större perspektiv ser man så mycket utnyttjande. Så många husdjur som är oönskade och som vanvårdas eller avlivas pga tidsbrist, exotiska djur som smugglas och dör i sina små lådor, elefantmammor som skjuts inför sina ungar, hönor i trånga burar, kor som står bundna i sina spiltor i månader i streck, plågsamma djurförsök, grisar som inte får gå ut osv. Listan är lång. Det är ju ändå individer – som känner ångest, tristess och smärta precis som vi… så ofattbart.

Många känner av den här frustrationen och vanmakten kring djurplågeri. Hur kan man hjälpa? Det som är bra är att det går att använda lite av dessa känslor. Att få utlopp för dem genom att agera – göra goda gärningar, göra djurvänligare val, stödja något. För sådana starka känslor måste man hitta ett sätt att hantera, annars blir det svårt att höra och se allt elände. Jag hade nog inte orkat leva annars. Men det glädjande är att det går att göra skillnad och min önskan är att fler kommer att välja det. För alla vet att vi mår bra av att bry oss, engagera oss och känna att vi gör något gott. Alla kan definitivt göra något och det är inte svårt. Det är väldigt positivt! För tänk vad mycket bättre allt skulle bli om vi kunde öka empatin och alla kunde hjälpas åt. Och om man dessutom mår bra av det är det ju dubbel vinst!

Varje jul känner jag så här. När man ser all julstämning, förväntningar, musik och det ska vara sådär fint och glatt. Då tänker jag på alla som inte är lika lyckligt lottade, både människor och djur (men mest på djur). Det är nåt med kontrasten som blir så tydlig just vid jul… Förstår du vad jag menar? Att få ha det så bra medan andra inte får det.

Den där känslan blev väldigt påtaglig för ett år sen när jag och Magnus gick på stan. Jag hade ofta min favorithöna Stina i tankarna då (som dog några veckor innan). Men jag tänkte att nu ska vi i alla fall ha en mysig stund, gå hand i hand och titta på saker och fika. Och stämningen skulle vara sådär mysig. Det gick rätt bra, fram tills slutet när vi kom in i en presentaffär som var sådär överdådigt pyntad med massa söta änglar, ljus och annat gulligt. Och så den där stilla julmusiken och välkomnande doften. Folk gick harmoniskt omkring där med alla sina kassar och presenter. Då trängde sig tankarna på Stina fram igen. Vi har det så bra och snart ska både människor och husdjur få julmys och så ligger min lilla ängel i en låda i jorden och får inte vara med. Det kändes så… extremt orättvist. Allt skulle vara så fint men det kändes inte fint! Det blev bara för mycket, klumpen i halsen värkte. Jag svalade och svalde men till slut var jag tvungen att gå ut. Jag fick lust att skrika, det här går ju inte, bort med allt! Vet inte vad som skulle bort men i alla fall. Blev inte bättre av att butiken intill hade ännu mera änglar, gravljus och mosshjärtan. Det blev att sätta sig i bilen där tårarna började rinna. Och de rann och rann hela vägen hem, och jag tänkte att jag nog aldrig mer skulle bli glad.

Men det blev jag ju.
Mest frustration känner jag för djur i fabriker. En liten kyckling processas fram och ska bli onaturligt stor på en månad och äts sen upp i ett nafs. En liten individ som blir en produkt (som vi näringsmässigt inte ens behöver). En liten personlighet som skulle ha blivit en höna. En liten Stina…

Jag vet, det där är laddat, just därför att folk inte vill bli pekpinnade. Men allt behöver inte vara svart eller vitt utan kontentan är att alla kan göra skillnad (mer om det på min hemsida) och man kan ju börja med att välja bort det som innebär mest djurplågeri. Du som vill ge en peng till arbetet för utsatta djur, här kommer några förslag.

Har du fler? Vad stödjer du? Hur känner du för djuren och orättvisor kring jul?

hundhjalpen banner

banner_forska  broschyrtnr

world animal protection bild

 

 

 

 

 

 

 

Och mer förstås! T.ex WWF, Djurens Rätt, Djurskyddet, Djurambulansen, Hundar Utan Hem, Djurhemmet Tigerharen (och andra slags djurhem). Finns så mycket bra att stödja.

Tack för att du bryr dig! Kram heart

 

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: