Blogg om höns och lantliv

Terassen m.m

gora-terass
Här kommer lite bilder från när vi gjorde terassen för 4 år sen (blir väl lagom nu när du ska dra igång massa utomhusprojekt i höststormarna, eller 😉 ?). Vi flyttade in ett halvår tidigare i vårt nybyggda hus och efter några slitsamma månader med att bygga övervåningen började vi med utsidan. Svettiga tider! Det vi varit duktiga med är att vi fokuserat på ETT projekt i taget. Det är nog mitt bästa tips mot byggstress… Och vilket projekt ska man ta först? Ja, just det… Tydligen prioriterade vi terassen före att göra en trappa, som du kanske ser (men vad är det för fel på lastpallar…?).

Här har gruset jämnats ut, stenmjölen lagts ut och sen plattats med den där ‘tillplattaren’. Och så plankor, vinkeljärn och en massa mätning med vattenpass på det.

gora-terass-altandack
Ramen är klar! Får hoppas det är rakt nu. Vi bestämde oss för att baka in berget i terassen, blev både snyggt och praktiskt tyckte vi. Är glad för att ha en sån händig, kunnig, hjälpsam och engagerad svärfar! Han och svärmor (som fixar fika, lunch och massa annat viktigt) har varit med i alla större projekt hos oss. Ovärdeliga! Rätt roligt är det faktiskt också när man har den rätta teamworken, alla på bra humör och en vilja att komma framåt. Allt går så mycket lättare om man bestämmer sig: nu kämpar vi på, gör nåt bra och ser till att ha kul samtidigt!

gora-terass-altan1
Det var inte EN planka att bära direkt… När man ser foton från den här tiden inser man hur mycket man egentligen gjort på 5 år, puh… Övervåning, veranda, mur, trappa till grovköksingång, hönshus, hönshage, sten-anläggning och staket. Och så målning av huset för några år sen… Jag är inte avundsjuk på de som just köpt hus,  även om det är väldigt spännande med alla möjligheter…

gora-terass3
Det var inte EN skruv heller… Blåkläders byxor är verkligen bra men knäskydden är oumbärliga! Såna man kan ta i och ur vid knäna ifall nån undrar. Utan dom hade det nog inte gått så bra med våra knän i alla byggprojekt. Perfekta också för trädgårdsarbete!

gora-terass1
Planterat blommor på berget hade jag också, stora planer alltså ;-). Jo, men jag tänkte mig faktiskt massor av vita stenpartiväxter här. Det var innan vi bestämde oss för höns det ja… Gräsmatta då? Vi hade först inte ett grässtrå på tomten, bara jord. Men vi lät det faktiskt vara. Marken var åtminstone slät så vi lät det som ville växa göra det. Det räckte, för tids nog fick vi en grön hyfsad gräsmatta. Lite tovig, men för att inte ha sått ett enda frö blev den faktiskt helt ok. Och jämnare blev den med tiden.

Jag kom ihåg att det var så roligt att åka och köpa de första växterna till trädgården. Vi valde t.ex trampnarv – jättesmå vita blommor på en grön bädd, så fina!

gora-terass-altan
Sådär! Lagom tills ängen blev gul var det klart! Massa slit, men sen när det är färdigt känner man sig allt vääääldigt nöjd!

I början hade vi massa idéer – vi skulle t.ex vara miljövänliga och göra egen jord så vi köpte en dyr och rejäl varmkompost. En sån där inbrottsäker med skruvlock. Vilket engagemang! Vi blandade, hällde i kökrester, blandade i torv, osv. En tuff första vinter fick vi, med kyla och massor av snö, men vi kämpade på. Men efter ett tag tyckte vi att det liksom aldrig fyllde upp, men men… vi körde på ändå. Till slut undrade vi vem av oss det var som spillde matrester intill komposten… Vi la ihop ett och ett – tänk om någon gnagt sig in! Gick den att rucka på för att titta under? Nej! Så det var bara att hämta skottkärran och ösa, hälla och gräva ut innehållet för att kunna vinkla komposten och ta en titt. Och vad hittade vi under den? Jo, där vältrade sig två möss i gångarna. Tror du de var smala? Nä! De tittade lite förstrött på oss och såg ut ungefär som om de sa: ‘stääääng!’. Hmmmm. Ingen mer kompost, nu kör vi det enkla – två soptunnor. Och så slipper vi agera hyresvärd åt bortskämda snyltgäster…

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: