Blogg om höns och lantliv

Vilket staket är bäst?

staket-for-hons
Behövs staket och vilket ska man välja till höns tro? Jag skulle nog säga att det delvis beror på vilka raser man har och så klart hur nära vägar och andra hus man bor. Innan hönsen kom satte vi bara staket längs med grusvägen så att folk som går där inte skulle få en stor vaktig riesenschnauzer över sig… Men man fick dock ändå ha koll på Atlaz så han inte sprang ut på ängen istället, när folk red där. Hönsen och vår andra hund, Andruska, kom ungefär samtidigt och då tänkte vi att det kan vara bra att hägna in en större yta. Skönt att kunna ha sina djur fritt och harmoniskt.

staket-hons
Vi grunnade en del på vilket slags staket vi skulle bygga. För de höns vi ville ha skulle det absolut räcka med det vi har (1,10 cm högt) eftersom vi bara skulle ha tunga hönsraser, Welsumer och Rir, som inte hoppar så gärna. Nu visade det sig att han som gav oss hönsen hade tagit fel, så merparten var av rasen Leghorn! Öh, och det är ju en lätt ras som utan problem hoppar över staket. Så kan det gå! Funderade på vad vi skulle reklamera – staketet eller hönsen… (Men valde inget av dom).

staket-hons1
Så vad gör man? Vi hade ingen lust att bygga ett högre staket. De får helt enkelt rymma då och då, de hamnar sällan långt bort och kommer ju på inkallning. Nätet i staketet förebygger i alla fall att de inte hoppar rakt igenom. Överlag tycker jag att staket är en väldig trygghet. Man kan ha hundarna lösa i flera timmar en sommardag. De kan ligga och gassa på berget, skutta omkring (eller skälla på förbipasserande!) medan man kan gå ut och in som man vill genom en öppen terassdörr. Och så slipper man få in eventuella förrymda jakthundar och andra objudna gäster i trädgården.

Hur gör du med dina djur? Har du hittat någon bra sort (på staketet 😉 )?

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: