Blogg om höns och lantliv

Rent hönshus

insida-honshus-inredning
Känns så bra att ha städat hönshuset, så roligt att se sina glada höns upptäcka sitt nya fräscha spån. Och så luktar det så gott därinne nu. Till reden har vi två plastbyttor som vi satt i en måttanpassad träram så de inte åker omkring.

inredning-honshus-hyllor
Även hyllorna utanför ‘hönsavdelningen’ har blivit dammade och golvet är nymoppat.

byttor-foder-hons
Och så fyllde vi upp fodertunnorna och automaten med mat.

insida-honshus-foder
Långa Dino passade på att äta direkt ur tunnan…
Rova tittar skeptiskt på: ‘Men Dino, är det inte lite väl?’

insida-honshus2
Modiga Dora tog snabbt efter… på sitt sätt.

insida-honshus4
Sådär! Ordning och reda igen.

Annonser

Single Post Navigation

8 thoughts on “Rent hönshus

 1. Men så trevlig blogg! Så fint hönshus ni har & så mycket trevliga tips 🙂 Sen ville jag ju egentligen tacka för ditt svar på alternativ.nu, där du besvarat mitt inlägg där jag frågade om jag klarade mig med värmelampor eller om jag behövde en kamrörsradiator. Vårt hönshus är en isolerad lekstuga & inte alls lika stort & praktiskt som erat 🙂 Har i alla fall hittat kamrörsradiator på Granngården som vi ska installera nu. Tack än en gång & ha det fint! /Cecilia (ciicibird)

  • Hej Cecilia! Tack så mycket för din kommentar! Roligt att du tycker du fått bra tips! Bra val med kamrörsradiatorn. Sen behöver man ju inte ha så många grader. Vid högre temp blir också mer fukt och bakterier. Men en par plusgrader är perfekt – man förebygger sjukdomar, hönsen slipper frysa och man skyddar även huset mot frost. Hur har ni löst det med ventilation, gick det att få in i lekstugan?

   Om du undrar nåt är det bara att fråga på! Om jag kan hjälper jag gärna.

   Ha det så bra med dina höns! 🙂
   /Katarina

 2. Hej.
  Först vill jag bara säga, att jag älskar din blogg!
  Har två små frågor..
  Hur stort är delen där era höns bor, längd och bredd?
  Får era höns gå ute även på vintern, eller är de endast då inomhus?
  ha en bra dag.

  Med vänlig hälsning
  Doris

  • Hej Doris!

   Åh, tack så mycket! Och vad roligt att du hittat hit! 🙂

   Vi har en friggebod på 15 kvm men hönsavdelningen är bara 130cm x 290 cm. Sittpinnen (som är ovanför det svarta gallret till vänster i bild) är alltså 130 cm lång och går från väggen till nätväggen.

   Ja, de får gå ute i hagen hela året, bortsett från de allra kallaste dagarna, typ 15 minus. Då låter jag luckan vara stängd för att inte elda allt för mkt åt kråkorna (eller hönsen, eller hur det nu blir…). Det beror på vädret också, de går ogärna ut om det både stormar, regnar eller snöar. Men minusgrader skrämmer dem inte. Har det snöat brukar jag skotta hagen så de vågar sig ut, de tycker nämligen det är läskigt med allt vitt så det brukar räcka att de ser lite jordiga partier så går de ut.

   Med vänliga hälsningar
   Katarina

 3. Jan Nyström on said:

  Hej!

  Riktigt inspirerande hönshus 🙂

  Hur är ”statusen” i friggeboden nu när hönsen bott där ett tag? Har ni lyckats hålla boden fräsch?

  Kommer inte ihåg hur ni hade gjort när jag skriver detta, men hade ni isolerat stugan? Vad har ni för värme/ljus? Tänkte om ni har gjort några justeringar?

  /jan

  • Hej Jan! Tack, roligt att du tycker det! 🙂

   Redena ser du på bilden överst i inlägget. De är plastbyttor från typ IKEA som vi snickrat en ram till så de hålls på plats. Mkt lätta att ta ut och tvätta! Vi har alltid haft två reden till 4-5 hönor. Men det lustiga är att de bara går till det ena så det hade nog räckt med ett…! Boden är fortfarande fräsch, men väggarna blir fort dammiga och nerstänkta, så hade jag byggt hönshus idag hade jag istället valt ett slätare material än osb-skivor och målat innerväggar och tak med nån plastig (miljövänlig förstås) färg, typ sån för grovkök som är så lätt att torka av.

   Vi har stora raser och gjorde pinnen 5×5 cm. Den är fyrkantig men med rundade kanter och väl sandpapprad.

   Boden är isolerad men vi har oxå värme, en kamrörsradiator under fönstret som passar för brandfarliga och dammiga rum, typ stallar, snickerier. Med termostat till som står på 6 grader, går på vid behov automatiskt. Ljus har vi två lampor med porslinskupa, fast brukar bara ha tänt en stund under vinterdagar. Vi har fönster oxå så det ger lite ljus oxå.

   Några länkar längre ner på sidan, om du vill veta mer om värme, el och brandsäkerhet i hönshus:

   https://chickensteps.wordpress.com/lankar/

   Hälsningar Katarina

 4. Jan Nyström on said:

  Hej!

  En sak till eller två…

  Var har ni värpredena? Hur många i förhållandet till höns.

  Vad har ni för dimension på sittpinnen?

  /jan

  • Reden har vi två som räcker till 7 hönor, eller fler tror jag. De värper av nån anledning bara i det ena… Har satt redena under en liten avsats till höger intill långsidan. Sittpinnar, reden och matplats ska vara i så lite drag det går, alltså inte i draget från luckan. Sittpinnen är en regel som vi hyvlat lite rundad och mjuk i kanterna, inga flisor. Ca 5 cm och kvadratisk. Men nu har vi bytt till en vanlig naturgren, pinnen ska vara så pass tjock att inte tårna möts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: