Blogg om höns och lantliv

Städning i värmen…

fagelbur
En jättevarm dag som denna tyckte jag det passade bra att dammsuga hela huset, plocka isär hela fågelburen och rengöra den och all inredning… Hur tänkte jag nu? Men är det dags så är det, lika bra att passa på när man har den där städenergin. Och så är ju Magnus hemma också, det var ju lämpligt ;-). En bra sak är i alla fall att alla saker torkar blixtfort i solen! Men, puh, vi får nog åka och bada snart…

fagelbur-nymfparakit
Så då var allt på plats igen! Tar några svettiga timmar det här men det känns ju så bra efteråt. Är fåglarna nöjda så är jag nöjd. Buren är ihopsatt igen och bottnar, galler, pinnar, leksaker och annat är duschat med varmt vatten. Det mesta skräpet löser upp sig bara det får stå i blöt en stund, annars funkar en gammal tandborste perfekt.

fagelbur-parakit
Vad kan man plocka till parakiter? Jag brukar ta olika gräsfröer, grodblad-stänger, grodblad eller maskrosblad. Och så ska de helst få annat gott som frukt. Bra att ge är jordgubbar, hallon, squash, gurka, blåbär, björnbär, riven morot, kiwi, äpple, banan, nektarin och fikon. Ibland lite från köket t.ex ris, pasta, kokt äggula, potatis eller majs. Alltid naturellt – utan sås, fett eller kryddor! Men aldrig några stora mängder av något, här pratar vi typ teskedar då och då, de är inte som hönsen direkt…

bur-parakit
Jo, men det blev väl bra? Jag brukar passa på att möblera om lite när jag ändå tvättar pinnar och botten. Fåglar gillar inte att man byter plats på själva buren, i alla fall inte ofta, de vill ha sin trygga bas. Men att flytta runt inredningen då och då ger omväxling. De är så sällan i buren, blir egentligen bara sen kväll och natt. Plus om hundarna behöver vara i detta rum någon gång, typ om vi har små barn på besök.

fagelbur2
Blev det bra Alma? Det gamla vinstället har alltid varit en favorit! Nu är det nytvättat också. Fåglar har känsliga luftvägar så de är  känsliga för parfym, starka dofter, kemikalier och annat. Och då mår de så klart också bäst om miljön inte är för dammig.

fagelbur3
Klädnypor alltså, vilken smart uppfinning! Väldigt praktiska, används mycket här inne i fågelrummet :-).

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: