Blogg om höns och lantliv

Hönskvällar

natur
Vad fint det är med ängsblommor! Man behöver ju inga rabatter! Fast visst är den gula giftig, är det smörblomma? Eller vad heter dom egentligen? Vi har dom lite här och var så det kan bli lite bökigt, och synd, att ta bort dom. Om de inte är jättegiftiga förstås…

natur-hons
Hönsen är i allmänhet inte så intresserade av blommor men Dino brukar (som vanligt) nafsa lite även i dessa gula. Rova däremot har något helt annat i kikaren. ‘Vad finns det här?’ Mina Million Bells brukar också få lite naggade kanter även om hönsen inte tar några mängder direkt. Men det mesta ska provas, det får man räkna med.
Mer klåfingriga djur får man nog leta efter…

naturbilder1
De gula blommorna trivs väldigt bra här runt hönshuset. Tillsammans med veden, högt gräs och några hundkex. Och så ängarna intill. I hönshuset har vi också ved, massa mer, fast jag drömmer om att göra hönshus-delen större och ha resten av ytan bara till hönsgrejer. Men då måste vi ju bygga något… vi får se med det. Men inte fel att ha tankar och drömmar.

naturbilder
Gå och lägga sig finns inte på Rovas karta, nä, hon är ju på upptäcktsfärd! Hon vill gärna gå själv den, precis som min älskade Stina brukade göra. Det blev tyvärr hennes bortgång, pga höken i november. Det var hemskt. Hon var så tam och speciell! Saknar henne så när jag ser de andra lyckligt ströva omkring i gräset. Hon fattas oss. När hon inte gick själv var hon med mig eller med Rova och Dino. Hon är min lilla ängel och finns i mitt hjärta hela tiden.

naturfoto
Brännässlor har vi gott om. Nu är de på gång. Snart dags att ‘skörda’, dvs. hänga upp på tork för att ge hönsen till vintern. I brist på annat grönt får de både sysselsättning och vitaminer. Friggeboden funkar bra som tork, de kan lätt hängas upp i klasar under det utskjutande taket och när de torkat får de fortsätta hänga i boden tills vintern.

naturfoton2
‘Nä, nu ska jag nog gå in till de andra.’
T.om Dino har redan gått in. Rova och Dino, alltid uppe längst. Hönor och tuppar är ju personligheter så det är inte så konstigt att de också har egna viljor.
heart

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Hönskvällar

  1. Hej!Det är ju inte klokt så mycket känslor! Här sitter jag o får tårar i ögonen när du skriver om Stina…💕 Vi håller på med vår vedbod som skall bli hönshus, ska försöka härma ditt så mycket det går 😉 Än har vi inga höns, vill ha färdigt först. Har inte heller bestämt ras! Har läst om flera lite tyngre raser som Australorp, Isbar, Sussex,Brahma och Leghorn. Väntar med spänning på en bok om”Höns” av Karin Neuschütz. Mvh Katarina

  2. Tack, vad gullig du är. Stina var så mysig, klok och fin. Och godheten själv <3. Något man kanske inte alltid är beredd på innan är hur mycket man fäster sig vid dem! Speciellt vissa, som blir favoriter och som tyr sig mer till en.

    Klokt att ni gör klart innan hönsen kommer. Går att förbereda mycket, men en del saker kommer man på efter hand sen – vad som blir mest praktiskt osv! Bara säg till om ni vill ha råd. Tunga raser blir oftare tama och är lugnare än lätta raser. Några av våra är leghorn – Kajsa, Kira, Nuppe och Dora. Rova är Welsumer och Dino är Rir (och Stina). Vi skulle bara haft Welsumer och Rir egentligen men fick fel, som unga är brun leghorn och welsumer rätt lika i färgerna… och två tuppar fick vi, så kan det gå när man köper unga höns…

    /Lycka till med allt!
    Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: