Blogg om höns och lantliv

Bygga hönshus

honshus7
Nu är det många som drömmer om höns och kanske håller på att bygga sitt första hönshus. Det har ju blivit så populärt med höns, kanske t.om lite ‘inne’…! Ute är det nya inne tror jag. Höns, odling, bygga grejer, trädgårdsliv… så är det nog. Och det kommer mer och mer tror jag. Jag hoppas i alla fall att fler får upp ögonen för höns. För vem kan motstå dessa intressanta, charmiga och vackra djur? Lättskötta är de ju också. Och huset, ja, det är väl bara att slänga ihop något…eller? Som detta fallfärdiga hönshus jag hittade i skogen… Fast det var nog fint en gång, med gardiner och allt!

honshus1
Hade vi haft en gård och det redan stått en hyfsad lada eller ett förråd hade vi nog gjort vårt bästa av det. Men nu när vi har ett nytt ställe så får man ju liksom själv bygga det som saknas. Så eftersom vi ändå skulle göra allt från grunden var det lika bra att kolla upp allt ordentligt. Vad blir säkrast och bäst? Jobbigt och rätt tidskrävande var det. Och svårt att veta hur petig man skulle vara tycker jag. Men det blev ju bra till slut.

honshus2
Vi valde att köpa en friggebod-stomme på 15kvm och isolera den samt dra in el. Jag rekommenderar att man drar in el eftersom höns behöver värme vintertid. Kanske undantag för vissa svenska tåliga lantraser. Men alla jag frågat – veterinärer, Jordbruksverket och Länsstyrelsen och andra kunniga har sagt att de ska sova frostfritt, dvs ha ett par plusgrader. Sen underlättar ju värmen med tanke på att hålla dricksvattnet isfritt. De kanske inte dör av minusgrader men om de mår bättre med plusgrader så tycker jag det känns självklart att ordna det. Och så förebyggs ju sjukdomar med rätt förutsättningar. Vi gjorde också lite speciallösningar – lockpanel, takpannor, stupränna osv så att hönshuset skulle likna vårt. Inte nödvändigt direkt men roligt och trivsamt att husen matchar.

honshus3
Man kan ju bygga på många olika sätt och det finns massor av åsikter om vad som är bäst vad gäller t.ex värme, golv och väggar. Kortfattat kan man väl säga att det är viktigast att tänka på att det ska vara praktiskt, lättstädat, hygieniskt, dragfritt, välventilerat och torrt. Samt säkert – både med tanke på rovdjur och gällande ljus- och värmekällor.
Vi valde att bygga på plintar men man kan ju också gjuta en betongplatta med golvbrunn – då kan man spola av golvet plus att ingen lär kunna gnaga sig in! Plastmatta funderade vi på som innergolv men eftersom vi fick massa bra golvfärg av en bekant bestämde vi oss för att måla spångolvet, i flera lager. Innerväggarna är av OSB-skivor som vi fogat ordentligt samt målat med flera lager färg. Vi målade dessutom med kalkfärg över. Hade jag byggt ett hönshus nu hade jag istället för väggfärg och kalk valt en plastig väggfärg, typ sådan man har i grovkök. Lättare att tvätta av och mindre dammigt! Men om sådan tål kallare grader som det blir i hönshuset på vintern vet jag inte.

honshus4
Vi är nöjda med hönshuset och hagen. Kanske kunde innertaket varit lite högre och både hus och hage större. Ja, det verkar alltid vara så för de som haft höns ett tag… Så ni som bygger nytt, bygg så stort hönshus och hage det går (och har råd!). Intresset har en tendens att utvecklas och man kanske vill ha fler höns. Sen behövs hönshuset även för redskap till städning och annat.

honshus5
Vi gjorde en liten farstu också! Kanske inte är jätteprio men det hindrar att det blåser eller regnar rakt in i huset så det kan vara bra. Sen är det väldigt poppis att sitta här och mysa när vädret är mindre gynnsamt… Och så kan sötnosarna känna lite på vädret lite innan de tar steget ut och får regn i kammarna…

Vi lärde oss mycket när vi höll på med det här bygget. Vi kan knappast allt men relativt mycket. Vill du ha tips och råd så vill jag gärna hjälpa er! Bara att fråga på!

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Bygga hönshus

 1. Det ser så idylliskt ut på bilderna.

  Vi har köpt samma stomme och också målat i samma färg som huset, i vårt fall falurött. Det har tagit nästan ett helt år att färdigställa. I smällkalla vintern renoverade vi köket istället.

  Vi har plastmatta, uppdragen på väggen som i ett våtrum. Ett stort elelement med termostat i taket och väggar målade med plastfärg.

  För tre veckor sen kläcktes de första kycklingarna. De första två veckorna bodde de i en liten pallkrage i badrummet, nu är det flyttade till en pallkrage i hönshuset.
  Om fyra tre veckor är de så stora att de kan få gå ut, så nu jobbar vi med att näta runt hagen.

  Tyvärr är en av hundarna lite FÖR intresserad av kycklingarna.

 2. Tack Lena, för att du delar med dig av dina erfarenheter kring ert hönshusbygge :-). Ha en fin dag!

 3. Madelen on said:

  Fantastiskt fint..
  Undrar lite hur ni gjort med själva hönsgården? Är stolparna gjutna eller bara nerslagna? Ser även att ni har en planka längst ner, är den istället för nät eller både och!? Du skulle inte kunna göra ett lite mer beskrivet inlägg om hur det är byggt utvändigt ☺️
  Med vänlig hälsning, Madelen

  • Tack Madelen! Roligt du tycker det! Stolparna är nerslagna med jordankare, i jorden, och med stenmjöl och sen grus överst runt om på båda sidor om stolpe och nät. Plankan nederst är inte istället för nät utan för stabiliteten och för att kunna fästa putsnätet i. Nätet är nedgrävt ca 40 cm (stadigt putsnät med små maskor). Högre upp har vi större maskor och lite sladdrigare nät, som oxå går upp som tak.
   Ska se om jag kan göra ett inlägg om hagen snart :-). Hälsningar Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: