Blogg om höns och lantliv

Påskdagen…

aggledarproblem
På Påskdagens morgon när jag skulle öppna för hönsen upptäckte jag innehållet i ett ägg under sittpinnen… men inte en skymt av skalet. Jag tittade till alla och såg att Rova såg hängig ut och det var tydligt att hon hade diarré, vitaktig. Såg också något avlångt som hängde ut ur kloaken! Tänkte först att det var äggledaren eftersom det liksom hade sådan form och var öppet längst ner. Men insåg sen att det nog var en del av skinnet på ett ägg, äggledaren måste ju ha blodkärl och grejer! Men var ändå rädd att det skulle vara äggledarinflammation eller värpnöd (fast hållningen var normal). Rova blev ännu hängigare och muttrade inte ens som hon brukar när jag lyfte upp henne. När jag satte ner henne ville hon bara ligga i redet, där hon sjönk ihop och blundade. Oroligt, usch! Och på en knallröd dag!

Symtom på äggledarinflammation hos höna är just missbildade ägg, diarré och vitt slem ur kloaken. Så småningom försämras allmäntillståndet om det inte behandlas, och hönan får en pingvinliknande hållning med stjärten nedåt. Utgången brukar vara dödlig. Orsaken kan vara att äggledaren infekterats då slemhinnan kommit i kontakt med smutsigt strö i redet (eftersom kloaken vänds ut och in vid äggläggningen). Man förebygger bäst med ren, dammfri miljö och rent strö i redet.

Vi tvättade bakdelen försiktigt med ljummet såpavatten men vågade inte dra ut skinnet (eller vad det var). Fick tag i en jourveterinär som sa att det lät som äggledarinflammation, vilket är plågsamt och allvarligt. Vad kan man göra och kan hon få antibiotika? Man kan behandla men prognosen är dålig och det återkommer, avlivning rekommenderas för hönans bästa. Förskräckt och ledsen funderade jag vidare på om vi kunde hitta någon som kunde komma ut och titta på henne. Vi avvaktade i alla fall en stund. När jag sen tittade till henne låg hon fortfarande i redet men såg betydligt piggare ut och sa t.om ifrån när jag klappade henne!

Jag bestämde mig för att ringa en annan veterinär men börja med att fråga om det som hängde ut och sen ta symtomen. Hon sa att det troligtvis bara är ett skinnägg som inte kommit ut helt så jag fick rådet att försiktigt dra ut det och återkomma om hon inte snart blir bättre. Sagt och gjort, sen var Rova frisk! Hon var lite tagen en stund men gick ändå ut och började med normala sysslor. Och alla klickar har sen varit normala…

aggledar
Från att hon verkat döende till fullt frisk på några timmar tyckte även Dino var märkligt… Vi kliade oss alla i huvudet den dagen och var otroligt lättade. Och glada! Detta med ägg och uppståndelse var nog visst något att fira 😉 !

Den sista veterinären sa att de kan lägga enstaka skinnägg utan att det behöver vara något men händer det ofta är något fel. Orsak till skinnägg kan vara att hönan har börjat värpa ägg innan skalkörteln är fullt utvecklad (när hon börjar sin äggkarriär), hönans skalkörtel är defekt, hönan har blivit stressad och ägget har kommit ut för tidigt, för lite näring t.ex kalcium och vitamin D3 eller salthaltigt vatten. Kan också bero på sjukdom.

aggedarinflammation
Så nu går hon här bland vitsipporna med de andra… Sprätter, sandbadar, äter och dricker. Som en frisk höna ska. Precis likadan som innan! Så jag håller tummarna för att det bara var något tillfälligt.

Under hennes första äggperiod la hon knottriga ägg med ojämn färg. Skalet har däremot alltid varit starkt på hennes (och de andras) ägg. Men senaste månaderna har äggen varit helt släta och normala. Kanske har hon ändå en liten missbildning på skalkörteln. Hon har inte lagt något ägg än sen skinnägget så vi får se, fortsättning följer! Produktionen bryr jag mig inte om, bara hon mår bra!

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: