Blogg om höns och lantliv

Inredning till hagen

hagen
En bild från vårt hönhusbygge för några år sen. Till höger om hönshuset planerade vi hagen. Rätt många små björkar stod just där och dessa tänkte vi baka in i hagen. Att ha sysselsättning är viktigt för hönsens trivsel. Det kan vara några stora stenar, träd, buskar, ett bord eller några stolar, stubbar, tjocka stammar (gärna lite halvruttna med insekter i) och annat roligt. Marken får gärna vara lite ojämn, det främjar rörligheten i deras små ben.

hagar
Fast några av björkarna omplacerade vi. Fick höra att nej, det kan man inte, de kommer vissna. Men alla sex klarade sig och växer stadigt närmare huset :-). De var ändå över så inte mycket att förlora om det inte funkat. Men det resterande gänget fick stå kvar, lite toppade och snaggade så de inte skulle växa ut genom nättaket bara, eller blir för påträngande när man krattar…
Tänk så mycket fint gräs vi hade där innan hönsen flyttade in, mmm.

hagarrna
Träden ger både skugga, grönska, trivsel och sittpinnar. Eftersom vi har en vertikal mittregel i hagen passade det bra att spika fast lite upphittade naturgrenar mellan den och trädstammarna, i lite olika höjder. Mycket uppskattat! Har man inga trädmöjligheter är alltid vinbärsbuskar poppis!

hagarna
Och en bild från förra våren, inte så grönt längre… 😉 Med tanke på att höns, naturligt sett, spenderar 60% av sin vakna tid på att krafsa, picka och leta efter ätbara saker, kan man lätt förstå att gräset snabbt försvinner… Man får ha en väldigt stor hage om den ska få behålla det gröna, fast det beror ju förstås på hur mycket de också får gå lösa i trädgården. Jag tycker det är mysigt att gå och pyssla för dem i hagen – plocka upp lite klickar, ändra om lite, kratta, slänga in lite lövhögar, grästuvor och annat jag hittar.

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: