Blogg om höns och lantliv

Inga möss i huset

lockpanel
Förra vintern hade vi möss i väggarna, huh… läskigt. I värsta fall kan de också förstöra något i huset och det kan bli både dyrt och jobbigt… Vi hann upptäcka i tid att de gnagt på ett ventilationsrör i plast som leder ut luft från avloppet genom taket och ut. Eftersom ev. regnvatten ska gå ner genom avloppsröret hamnade då lite i böjen där de gnagt och in i isoleringen (vars plast också var äten av). Bytte till ett gnagsäkert rör!

fasad
I höstas tätade vi ändarna på lockpanelen med en perforerad plåt (hål för att huset ska andas), runt hela huset. Min duktiga svärfar fixade en måttanpassad hos plåtslagaren. Möss är rätt akrobatiska och kan klättra lodrätt. Andra förebyggande saker vi gjort är att dra ut trappan en bit från altandörren under vintern, kanske försvårar lite. I vinter har vi faktiskt inte haft en enda i huset! Det var tydligen inget musår heller men man hoppas ju att plåten hjälper. Man kan också sätta någon hal plåt på grunden så de inte får fäste.

I hönshuset har jag konstigt nog aldrig sett en enda mus eller råtta. Antingen är de bara framme på natten eller så jagar hönsen iväg dem (eller äter upp dem! Såg en av dem med en musunge i näbben en gång…). Och så finns det några katter i området. Vi förvarar också allt hönsfoder i plåttunnor. Jag frågade Anticimex vad man kan göra och de sa att man bör täta så mycket det går. Sändare av olika slag tyckte de inte var effektivt, mössen kan vänja sig. Har man dem väl i huset gäller gift eller slagfälla (snyft, jag vill verkligen hellre förebygga så mycket det bara går…).

Har du klarat dig från möss i år?
Kommentera gärna och ge oss dina tips & erfarenheter 🙂 .

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: