Blogg om höns och lantliv

Ventilation & luft

ventilation
När vi byggde vårt hönshus tyckte vi det var svårt att veta hur luften skulle vara i hönshuset. Men vi kom fram till att det viktigaste är att huset är välventilerat men dragfritt, torrt men inte för dammigt, samt inte för hög ammoniakhalt eller för hög luftfuktighet. För varmt i kombination med för mycket fukt gynnar bakterier. Men hur petnoga det är vet jag inte, kanske kan man gå lite på känn. T.ex om det luktar ofräscht i hönshuset är det dags att mocka ur, om man kan forma ströt i handen är det alldeles för fuktigt och dags att mocka alt. förbättra ventilationen (om det inte beror på spill från vattenskålar förstås, vilket är lätt fixat), är det för unket och varmt på sommaren får man vädra och är det dammigt är det ju bara att sopa golvet och damma av hyllor och dyl. med fuktig trasa och vädra samtidigt. Det finns ‘torrbollar’ att köpa typ på Granngården som vi använt men om det ger effekt vet jag inte direkt men det skadar ju inte.

mala-honshus
Här är Magnus när han målar taket! Fast nu var det ju ventilen där till vänster jag ville visa, så ser den alltså ut på insidan. För att få dragfritt bör man täta alla springor (och ha en bra dörr) men tätningen minskar också risken för ohyra.
Vi köpte vanliga friskluftsventiler på någon vanlig bygghandel, typ såna man har inomhus. Ventilerna ska var öppna hela året, oavsett temperatur. De ska sitta så att det inte drar vid sovplats, reden och matplats. Alltså om man sätter en ventil högt upp i varje kortsida av hönshuset så ska inredningen vara mot långsidorna, alltså inte i draget. Detsamma gäller luckan eftersom den också fungerar som ‘ventil’, att den sitter på samma sida, t.ex nedanför ventilen.

Men vilken slags ventilation som egentligen är bäst vet jag inte, vi valde detta sätt eftersom det liksom passade konstruktionen. Fast jag ska tillägga att vi faktiskt bara satte en av ventilerna på kortsidan, den andra satte vi närmare hörnet på långsidan (se ritning). Draget blir då snett, men vi har ingen inredning i den höga höjden ändå utan den sitter en bra bit nedanför så jag antar att hönsen inte störs av drag där. Kanske är det inte helt rätt men det var något med nät på ytterväggen… men vi ska nog ändå göra ett nytt försök med att sätta en även där. 

NY-ritning
När det gäller temperatur så finns det ett tidigare inlägg om det. De mår i alla fall bäst om de slipper frost i huset, åtminstone vid sovplatsen. Vi har termostaten på 5 plusgrader hela vintern men det blir ju ofta varmare än så pga milt klimat och för att de själva håller uppe värmen lite. Smidigt, då slipper man oron för hönsen, is i vattnet och frostiga fönster som sen börjar droppa… 

Mer om klimat i hönshus:
Jordbruksverket/stallmiljö

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: