Blogg om höns och lantliv

Det där med luckan och säkerheten

21
En granne berättade just att hon blivit av med nästan alla sina höns! Så sorgligt. Det hade antagligen hänt på natten, de var i alla fall i hagen. En förfärlig syn hade mött henne, massaker med avbitna huvuden. Troligtvis mink. Stora Orpington och silkeshöns var det. Hennes hönor stängs in i hagen på kvällen men inte i hönshuset, där kan de gå in och ut som de vill. Hönshagens nät hade visst också en glipa nära marken och maskorna var stora. Jag inser att det inte nog kan sägas hur viktigt det är att stänga luckan på kvällen. Det är också jätteviktigt att gräva ner nätet och att ha rätt nät till hönshagen.

20
Vår hönshuslucka gjorde svärfar åt oss av av en gammal kökslucka och parkettbitar. Giljotinmodell… mkt säker! Tät är den också, fast nu har vi faktiskt en annan lucka eftersom denna fastnade där uppe till slut… lite för tät antagligen, även om modellen nog är den bästa jag sett. Vi brukar stänga hagen runt skymning och luckan när alla gått in för dagen kanske vid 18-19-tiden. Lite senare på sommaren.

23
En liten farstu för trevnad och minskat drag in i huset. Antagligen är det bra att ha luckan en bit upp också. Nätet har vi satt runt hela hagen och spikat fast en bit upp på husväggen. Svårt att gardera sig mot rovdjur men när de går lösa borde ju riskerna vara ännu större eller så kan de springa undan på bättre sätt. Vi har klarat oss utan rovdjur tack och lov, inte ens möss har vi sett i hönshuset.

24
Småttingar! Denna bild är från när hönsen just kommit. Här utforskas hagen (och varandra   😉 ). Vi satte småmaskigt stadigt nät nedtill som också grävdes ner en bra bit. Hönsnät med större maskor satte vi ovanför/omlott. Och så sydde vi ihop skarvarna med ståltråd. Satte även nät över tröskeln och runt nedersta plankan på dörren. I gropen där nätet går ner runt hela hagen hällde vi grus, det försvårar för sådana som funderar på att gräva sig in.

25
Grus, massor av grus blev det här, runt hagen och intill ingången. Vet inte om man kan vara nog så säker när det gäller höns men i vilket fall tycker jag det känns självklart att göra det så bra man kan. Än har vi klarat oss från inkräktare både i hagen och lösa i trädgården. Vi har ett mellanrum på några cm mellan dörr och regel och dörr och tröskel men är osäker på om något djur värre än råtta kan ta sig in där. Är det någon som vet, säg gärna till! Eller om det är något annat vi missat. Vill inte förlora mina älsklingar.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Det där med luckan och säkerheten

  1. hej!
    väldig fin och mysig blogg du har! precis själv flyttat till landet i halland och försöker få med mannen på att skaffa höns 🙂

  2. Tack, vad roligt att du gillar bloggen! Det är så mysigt med höns och de är lättskötta, det enda lite svårare är det kring säkerheten, många rovdjur lurar och kanske nån lösspringande jakthund, man blir så fäst vid dem. Men det lönar sig att satsa på hage och hus innan så är det inte mkt jobb sen. Och så är det toppen att slippa köpa industriägg tycker jag! Lycka till och ha det fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: