Blogg om höns och lantliv

Fotböld hos höns

fotbold
En fotböld orsakas av ett obetydligt sår på trampdynan, där bakterier letar sig in och bildar en lokal infektion. Hönan kan ha skadat sig på någon vass kant på nätet, fodertråg med metallkanter, en träflisa från t.ex. sittpinnen eller annat. Det kan också bero på att fotsulorna har fått sprickor där bakterier sedan kommit in. Trampdynan, och ibland ovansidan av foten, blir en hård klump. Tittar man på trampdynan hittar man en svart rund platta, mindre eller större. De kan ha bölder under lång tid utan att det ger symtom men blir det värre kan de orsaka hälta. Om det blir akut så är det mycket smärtsamt. Blött strö och leriga hönsgårdar ökar risken för fotbölder.
Kiras svullnad, ovan, syntes på båda sidor av mittentån. Alla våra leghorn har haft olika grader av bölder under sommaren, de största öppnade vi. Allas har till slut läkt, utom Nuppes som vi nog måste ta tag i igen. Kanske fick vi inte ut det som behövdes eller så har han en envisare sort. Veterinären sa att vissa bölder liksom kan växa ihop med vävnaden och bli kronisk och då kommer den alltid se ut så men behöver inte betyda några problem för hönan.
fotb
Nuppes böld, till höger, som till skillnad från Kiras är en klump över hela foten.
kompress fotbold1
Trots att det lätt smittar är det bara våra leghorn som fått detta. Men det sägs också vara vanligare hos värphöns och hybrider. Jag tycker vi varit noga med att hålla rent och torrt. Men det kan ju bli av en ynka liten skada och då ska det kanske inte så mycket till, sedan när de delar sovpinne och allt så smittar det runt. Till vänster syns Kiras trampdyna som fortfarande har sin svarta platta kvar trots att bölden har sjunkt ihop.

Svårt och jobbigt att bli av med men detta kan man göra enligt veterinären:

Låt bölderna vara, de läker i regel av sig självt förutsatt att man håller rent och torrt och gärna gör övriga åtgärder (nedan), även om det tar lång tid. Blir svullnaden däremot stor och hönan inte stödjer på foten, inte beter sig normalt eller börjar halta ska man låta en veterinär öppna bölden. I värsta fall förvärrar man förloppet om man öppnar själv. Men visst kan man försöka, viktigt då att använda sterila verktyg (eldade eller kokade), t.ex en vass pincett, och pilla bort den svarta plattan och försiktigt försöka få ut var. Inte forcera, utan försöka trycka här och var på ovansidan och dra ut det som är löst. Sen skölja med hibiscrub eller koksaltlösning, alt. desivon (jodopax rekommenderades inte, inte till andra djursår heller). Kompress var visst overkill men det kändes bäst så vi tog en steril kompress och lindade sen foten med Micropore kirurgtejp. Allt finns att köpa på apoteket eller typ Granngården. Behöver kanske inte sägas men det är viktigt att de andra hönsen inte kommer i kontakt med resterna från operationsbordet…

Andra saker vi rekommenderades var B-vitaminkomplex (alla B-vitaminer) i vattnet en längre tid. Hålla rent och torrt både i hus och hage. Kutterspån var bäst underlag inne. Mocka ur ofta. Tvätta pinnar, inredning och golv med descinficerande medel, Virkon S. Upprepa efter några dagar och veckor igen, särskilt sittpinnen. Gräs är perfekt! Låt dom gå på gräs så mycket som möjligt, renare än hagen men gräs har också en vaxande och skyddande egenskap för hönsfötter, även fuktigt gräs. Andra bra grejer som jag hört är att ge solrosfrön. Vet inte, men läste någonstans att man kan tvätta fötterna i grönsåpabad och sen smörja med vaselin eftersom det stöter bort smuts och bakterier. Men kanske mest i förebyggande? Trots att i alla fall två av bölderna varit stora har de inte visat minsta besvär av detta men man vet ju aldrig riktigt när de har ont. Hade vetat detta innan och sett den första i tid innan någon annan fått det hade vi åkt till veterinären direkt för att få bölden fixad. Kan vara värt det med tanke på allt jobb men också med tanke på den återkommande nojan om ifall de har ont eller inte…

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Fotböld hos höns

 1. margareta on said:

  kan man inte göra fotbad med dubbelt utspädd vircon och hålla hönans fot där några min/dag. Det går ju med hästar som har mugg/svamp och bakt inf i karleden.Brukar läka ut bra då.

 2. Tack för tipset! Vet inte hur det funkar på hönsfötter men helt klart värt att kolla upp.

 3. Eva-Karin on said:

  Hej! Hittade svarta prickar som ser ut som fotböld på en höna igår kväll! Nu är alla inspekterade och det är ytterligare en som har likadant, fast mycket, mycket mindre prickar. Så bra att du skrivit om detta här och förmedlar råden från veterinären!!! Nu blir det ompyssling och alla dina råd ska följas till punkt och pricka. Tack!

 4. Hej!
  Tack själv :-).
  Kan det möjligen vara bara lite smutsprickar? Är det svullet? Kanske kan du prova att tvätta fötterna i ljummet såpavatten först, ifall det inte är nåt. Du kan sen prova att försiktigt lossa på den svarta ‘plattan’ undertill, då märker du om det fins var bakom. Fotbölden kan läka ut av sig själv men i vissa fall blir foten väldigt svullen och då tyckte vi att behandling var bra. I än värre fall kan de börja halta eller på annat sätt visa att de har ont och då är det svårare att behandla. Bra att ta tag i direkt så att de heller inte smittar andra. Men titta och se först tycker jag. Ofta får de tillbaka bölder när det väl börjat, kan komma och gå, men som sagt inte alltid de har ont av det.
  Hör gärna av dig om hur det går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: