Blogg om höns och lantliv

Vete och havre

foder-vete-havre
Mellanmål utanför köksfönstret i förmiddagssolen!
Vi brukar ge en liten skopa hel havre och vete varje dag. Färdigfoder samt snäckskal och smågrus har de alltid fri tillgång till. Snäckskal för kalkbehovet och gruset för matsmältningen – behövs när man ger hel havre. Korn är också bra.

Gör man egen foderblandning ska basen vara havre- och kornkross och vete. Man bör tillsätta solrosfrö el. hampfrö och gula ärtor eftersom de viktiga aminosyrorna Lysin och Metionin finns där (är tillsatta i färdigfoder). Vissa som blandar eget foder (kolla på Alternativ) ger utöver säd ‘blötfoder’ av kli, havregryn, majskross, rivna morötter, banan och alger blandat med vätska, t.ex juice. Ibland annan frukt och linfrö, här kan ju varieras! Ger man blöt mat får man bara vara noga med att ge den utomhus samt ta bort ev. rester så den inte blir dålig. Gör man eget foder får man ge mer av det på vintern samt gärna grodda spannmål och fröer samt ge nässlor, rönnbär och ev. vitamintillskott i vattnet.

Färdigfoder är så klart enklast men inte säkert att det är det bästa. På sikt kommer vi nog blanda eget foder men jag vill först kolla upp lite inköpsställen och försäkra mig om att de får vad de behöver. Sen får det inte bli allt för komplicerat, det ska hinnas och orkas också…

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: