Blogg om höns och lantliv

Värme i hönshus

radiator
Det finns delade meningar om man behöver ha värme i hönshuset på vintern. Det finns de som har svenska lantraser, t.ex Hedemora, som inte har värme och hönsen mår bra ändå. Nu anses lantraser vara tåligare mot det nordiska klimatet. Raser med stor kam och slör är mindre tåliga mot kyla och kan lättare förfrysa dem. De jag kollat med – Länsstyrelsen, veterinärer och andra hönskunniga – är eniga om att höns ska ha frostfritt, dvs ett par plusgrader i huset på vintern, åtminstone vid sovplatsen. Fördelen med att alltid ha plusgrader är också att man slipper is i vattnet.

Efter mycket om och men köpte vi i vintras Fricos kamrörsradiator, klassning IP44. Finns på Nima AB. Den är godkänd för brandfarliga rum. Att den är sandfylld gör den brandsäker och godkänd för logar, höskullar, snickerier och djurstallar. Har inbyggt överhettningsskydd. Separat termostat. Rekommenderas av Lantbrukets Brandskyddskommitté för jordbrukets driftsbyggnader. Om man tittar på LBK:s hemsida eller kollar med Länsstyrelsen ska fjäderfästallars värmekälla ha minst IP54 så lite förvirrande är detta. Men när jag pratade med sakkunniga på Nima och Frico m.m sa de att det viktiga inte är klassningen, förutom att den inte är lägre än IP44, utan också hur den är byggd och vad den är avsedd för.

OBS! Frico har olika sorters kamrörsradiator så man får kolla med säljaren så man får rätt sort samt rätt watt-antal. Den säljs också via Granngården eller Nordpost. Det är fast installation på den så en elektriker måste sätta upp den, gäller även termostaten.

Man brukar säga att trivseltemperatur för höns är +15 grader men så varmt behöver man absolut inte ha. Några plusgrader räcker. Vi satte termostaten på +5 grader hela vintern och det funkade väldigt bra. Även om ett hönshus är välisolerat krävs en värmekälla för att slippa minusgrader. Man kan ha en värmelampa, sk. grislampa eller dyl, men då är det viktigt att den inte kan ramla ner samt att den inte hänger nära något. Om man bygger nytt hönshus kan golvvärme under typ klinker vara ett bra alternativ. Fläktar rekommenderas inte. Mycket strö och halm på golvet, fri tillgång till foder samt skydd mot regn och blåst är bra förutsättningar för att klara vintern. Våra gick gärna ut även kalla dagar i vintras. Var det snö skottade jag i hagen så de vågade ut. Riktigt kalla dagar hade vi luckan stängd.

Vad man än skaffar för värme är det viktiga att man väljer något som är avsett för brandfarliga rum! Hönshus är riktigt dammigt. Strö, halm och fjädrar kan dessutom landa på värmekällan, det måste den tåla. Sedan att klassningen är minst IP44 (termostaten får ej ha lägre) och att produkten är godkänd för ändamålet. Jag antar att detta är viktigt även ur försäkringssynpunkt om det mot förmodan skulle hända något.
Mer om värmekällor, säkerhet och IP klassningar för lantbruk:
http://www.lantbruketsbrandskydd.nu/lbk-parmen/5_elhandbok (rulla ner lite och klicka på ‘Till flik 5’)

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Värme i hönshus

 1. Hej, undrar vilken typ av kamrörsradiator ni har den på 500w eller den på 800w. Vill köpa något som är lagligt och bra för mina kommande höns men är osäker på watt antalet.
  Tack för en underbar och rolig sida att läsa och få information från.
  Annica

  • Hej Annica! Tack för din kommentar! 🙂

   Vi har 500w på vår.
   Om jag minns rätt tror jag man kunde välja på typ 300, 500 eller 1000. Vi kom fram till det när jag pratade med nån på Frico och jag tror det hade med att göra hur stor ytan var som man skulle värma upp. Kanske har det oxå betydelse för hur varmt det ska vara. Tänk på att det behövs termostat. Så skönt att den reglerar värmen automatiskt, lätt att ställa in önskad temp och det blir aldrig för varmt (för jag tror i annat fall inte det finns nån strömbrytare på radiatorn som man kan reglera värmen med). Tänk oxå på att en behörig elektriker måste installera.

   Lycka till! Hälsningar Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: