Blogg om höns och lantliv

Lyx med egna ägg!

honsraser-agg
Till vänster Kajsas, Kiras eller Doras ägg (Leghorn) som alltid är kritvita och jämna i utseende och storlek. Rovas (Welsumer) överst har alltid sett lite annorlunda ut. De har lite kalkprickar och är ojämna i färgen, ibland nästan tvåfärgade. De kan också ha lite olika form men de är alltid stora, störst av alla. Rovas har tjockt skal och smakar lika bra som de andras. Fläckarna går att skrapa bort med fingret. Har kollat runt efter sandpapperägg, kalkfläckar på ägg eller knottrigt äggskal. Har hört att det kan vara vätskebrist, för mkt el. för lite kalk eller någon sjukdom men inget verkar stämma in. Vissa säger att det inte är konstigare än lite kalkfläckar. Rova mår bara bra och har aldrig varit sjuk så jag antar att det bara är lite kalk. Ingen av de andra har någon gång lagt annorlunda ägg. Stinas (Rir) ägg till höger är något mindre och rosagrå. Alla hönsens äggskal är tjockt och innehållet är precis som det ska.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Lyx med egna ägg!

  1. Dom där fläckarna kan orsakas av för mycket kalk i fodret, men också om hönans ”skal körtel” är skadad så blir det så. Och är den skadad så kommer hönan att värpa såna ägg hela tiden.

  2. Hej Agda! Tack för din kommentar. Det kan nog stämma, brist är det iaf inte för skalen är väldigt hårda… Menar du att det i färdigfodret är för mkt kalk eller att de får kalk vid sidan om? Vi ger Granngårdens foder för vuxna äggläggande hönor sen får de snäckskal vid sidan om. Men det är bara Rova som lägger såna ägg, de andras är helt släta. De andra borde väl också ha fläckar om det är för mkt kalk eftersom de får samma foder, eller? Rovas ägg har alltid sett ut så, de få hon lägger… så kanske är det troligast ngt med hennes skalkörtel. Vet du om hon kan ha ont av det? Hon är pigg och har alltid varit frisk. Tack på förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: