Blogg om höns och lantliv

Ogiftiga och giftiga växter för höns

bra-vaxter-i-honshus
Självklart finns det nog massa fler än de ovan, de är bara de jag vet är absolut lämpliga växter.

Giftiga växter
Precis här nedan finns en tysk lista jag fått från SVA, för fåglar i allmänhet (och andra djur). Om även höns ingår visste de inte. De är sorterade efter uteväxter och inneväxter (zimmerpflanten) samt giftighetsgrad. Står tyvärr på tyska men de latinska namnen är i alla fall med så man kan söka därefter och hitta svenskt namn. Bild samt info finns också på resp. växt om man klickar på namnet. Starkt giftiga växter är t.ex rhododendron, gullregn, lagerhägg, fingerborgsblomma, änglatrumpet, oleander, idegran, akacia, tibast och riddarsporre.

http://www.botanikus.de/Botanik3/Tiere/Voegel/voegel.html

Och här nedan är SVA:s lista på giftiga växter. Listan är sammanställd mest med tanke på hästar men ofta är växterna också giftiga för andra djurarter. Det kan finnas djurartsskillnader i både mängd och giftighet. Finns olika listor för mycket och mindre giftiga:

http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Foder/Giftiga-vaxter/

Ormbunke, klematis och murgröna står med som giftiga på den översta men jag antar att det är vid intag av större mängder. Klematis ska väl egentligen vara ogiftig, men kan nog bero på sort. Vi har en intill hönsgården. Jag har hört att det är stjälken som har irriterande ämnen. Tror det finns olika slags ormbunkar, vissa är giftiga. Den man köper för inomhus, spjutbräken, är i alla fall inte giftig för burfåglar. Den äts heller inte mycket av, kanske för att den inehåller bitterämnen. Kanske är den inte så aptitlig för höns heller? Våra höns bryr sig inte om murgrönan även om de nog provat som de gör med det mesta (man kan aldrig garantera att de själva väljer bort giftiga växter). Buxbom anses giftig, den har vi också, utanför hönsträdgården, och jag tror att den också smakats lite på utan problem. Jag antar att murgröna inte är jättegiftig och att det är blommorna eller bären som är värst.

Ogiftiga växter för burfåglar
När vi ändå håller på, här kommer en lista med ogiftiga växter för burfåglar. På sidan hittas också info om giftiga grejer, ämnen, kemikalier m.m för fåglar. Förmodligen stämmer mycket av detta även på höns:

http://www.multiscope.com/hotspot/safeplants.htm

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: