Blogg om höns och lantliv

Tvätta ullmatta

hus
Vår stora ullmatta i vardagsrummet har fått sig några pölar senaste året. I början av Andruska, innan hon var helt rumsren, och sedan av gästande hundar som revirmarkerat där. Man torkar ju och grejar så gott det går men helt bra blir det ju inte. Men nyss hände en större olycka på båda våra ullmattor (den lilla i bild) med flera lösa högar på mattorna som resultat…. Nu gick det inte längre. Vad göra? Sambon hade åkt till jobbet med bilen. Har fått höra att man absolut inte ska tvätta ullmattor annat än i kemtvätt, ångtvätt eller något specialmedel… Mmmm, alltså då är det väl bara att rulla ihop stora mattan och slänga upp på cykeln och ta sig till närmsta kemtvätt (3 mil bort)? Eller?

Jag gillar mattan men den är inte ny direkt, har jag något att förlora? Nä, ut med mattan, hängde den på stenmuren och tog helt enkelt trädgårdsslangen och spolade av. Tog sen varmt såpavatten (jag vet, det används till nästan allt här :-)) och skurade hela mattan med en gammal diskborste. Sen sköljde jag hela mattan med massor av vanligt vatten från slangen. Om den blev tung? Eh, ja… tur att man är stark! Där fick den droppa och torka tills den gick att lyfta upp för att torka på staket och stolar. Jag hade kollat vädret och det skulle blåsa och vara varmt, utan regn, några dagar så den fick hänga ute några dygn.

Kan tillägga att om detta ska lyckas ska det blåsa och vara varmt ute några dagar i rad och inte regna. Att det blåser är nog ännu viktigare än att det är jättevarmt. Den bör inte läggas in förrän den är HELT torr, även under, annars förstör man nog golvet, alternativt får en blöt ull-lukt. Den får gärna hänga på stolar eller staket så luft kommer under samt vändas emellan.

Efter tre dagar var den helt torr och fin. Lyckat projekt!
Man ska inte lyssna för mycket på andras råd, oftast klarar mer än man tror (fast ibland mindre…).

En annan ‘omöjlig’ sak jag vi gjorde för två somrar sen var att omplacera 6 småbjörkar (några i bild). Svärfar sa att de kommer vissna direkt, det går aldrig. Fast alternativet var att slänga dem eftersom de måste bort när vi byggde hönshuset, så vi provade. Alla har klarat sig bra 🙂

Man ska aldrig säga aldrig!

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: