Blogg om höns och lantliv

Sandbad till höns

sandbad
Sandbada är en skön sysselsättning! Stina gillar platsen under vide-trädet mest. De hittar sina favoritplatser i trädgården, ofta en solig torr plats med lös jord. Vi snickrade också en låda utan botten till hagen som vi la sandig jord i från trädgården. Vet inte hur viktigt det är att det just är sand men man kan säkert köpa lite sand annars. Sandbad och putsning är hönsens sätt att tvätta sig och det förebygger ohyra.

Övriga sätt att förebygga kvalster:
– Håll torrt, rent och välventilerat i hönshuset
– Kratta hagen ofta
– Ha lättstädade släta ytor utan skrymslen, täta springor med fog
– Våttorka golvet vid städning
– Måla husets insida med kalkfärg, speciellt reden, hörnen, sittpinnar
– Descinficera inredning och golv med Virkon några gånger om året
– Om möjligt byt ut pinnar och reden ibland
– Ha inredning som kan tas ut och tvättas vid varje rengöring

Har hönsen väl fått ohyra (röda höns-kvalster är värst och måste bort el. åtminstone begränsas) kan det vara svårt att bli av med. Har ingen erfarenhet av dessa men har hittat flera länkar som jag lägger in framöver så kan man gå vidare därifrån. Men i korthet: har hört att ett grönsåpa-bad som de får sitta i 10-15 min är bra. Torka då hönsen noga efter. Kiselgrus ska också vara bra att pudra dem med efter bad, kan med fördel också blandas i sandbadet som förebyggande. Stalosan att pudra på all inredning efter tvätt används ofta i stallar.

Vid benkvalster ska beläggningarna skrapas bort och benen tvättas med grönsåpa eller diskmedel med vatten. Benen smörjs sedan upprepade gånger med tee-trea olja eller vaselin. Citron och lavendel är gamla huskurer som förebygger, hur de används vet jag dock inte… Men lite lavendel-potpurri i hönshuset kan säkert inte skada ;-). Lavendel är ogiftig. Pyretreum (från krysantemum) är mycket giftigt för insekter men är låggiftigt för höns så det kan användas. Starka kemikalier som t.ex Frontline eller Etotal ska ej användas eftersom de inte är tänkt för höns och kan ge allvarliga biverkningar.

Det finns medel med kiseldioxid, citrus- och vit- löksextrakt samt fettsyror eller oleater. Kiselpulver är ett preparat som används i större besättningar med relativt god effekt.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Sandbad till höns

  1. Vi behandlade våra höns som fått benkvalster med samma medel man lägger på kor vid fästingangrepp, bayticol tror ja de heter. Funkade kanon och alla lever. 😉 (Utom benkvalstrena då) Baddade lite på benen bara, sen såg man verkligen hur ohyran flydde från hönsen, huuur äckligt som helst!

  2. Hej Elin! Tack för ditt inlägg. Läskigt med kvalstren! Skönt att de försvann!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: