Blogg om höns och lantliv

Hönshus ritning

NY-ritning Så här ser vårt hönshus ut! Inte skalenligt direkt men du kan se på ett ungefär. Vårt hönshus är en isolerad friggebod på plintar. Det lönar sig att lägga jobb på huset, då ökar man chansen att hönsen får vara friska. Det är viktigt att huset är välventilerat men inte dragigt. Luften får inte vara för dammig, ha för hög ammoniakhalt eller vara för fuktig. Jag återkommer till detta framöver! Det är viktigt att sätta rede, mat- och sovplats där det drar minst, dvs inte i ‘stråket’ mellan ventiler eller mellan ventiler och lucka. Det är allra viktigast att just sovplatsen är dragfri (och vintertid frostfri).

Höns är trygga med att sova högt så det är bra att sätta sovpinnen så högt det går. Bästa pinnen är en fyrkantig regel med slipade kanter, fri från flisor. Vi funderade på hur stor lucka och reden skulle vara. Vår lucka är lite större än vad som behövs, även för vår stora Rir-tupp… Det drar förstås mer vintertid med stor lucka men man kan sätta en genomskinlig plast, typ byggplast, i remsor för luckan. Än så länge har vi helt öppet. Får se hur denna vintern blir… Riktigt iskalla dagar öppnar vi inte alls.

Redena ska helst vara som en låda med tak så att hönan får vara ifred. De behöver inte vara större än att hon får plats att mysa runt lite. Vi gjorde våra reden av osb-skivor och brädor.
Undrar du något är det bara att fråga på ! 🙂

Annonser

Single Post Navigation

One thought on “Hönshus ritning

  1. Berit Fransson on said:

    tack för hjälpen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: