Blogg om höns och lantliv

Inredning hönshus

sittpinne
Så här blev sittpinnen till våra 7 stora höns. Efter att ha kollat upp en gammal ritning på hönshus och kollat runt lite ska visst den bästa sittpinnen vara en regel, ca 4×4 cm eller 5×5 cm. Kanterna ska vara rundade så man får slipa ner lite, viktigt att de inte flisar eller sticks. Detta är tydligen det bekvämaste för hönsen eftersom de till skillnad från vissa andra fåglar ‘ligger ner’ på pinnen när de vilar. De kan slappna av bättre än på en ‘fyrkantig’ pinne. Höns är från början djungeldjur och vill sova på en trygg plats högt upp. Det underlättar mycket om all inredning kan tas ut och tvättas!

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Inredning hönshus

 1. Hej,
  Vilket himla fint hönshus ni har byggt! Vi funderar också på att bygga så är ute och surfar efter lite inspiration 🙂 Vad är hyllan med snedställt nät under sittpinnen till för?

  • Tack så mycket Jenny :-). Lika bra att göra ordentligt när man väl bygger nytt, en del jobb men det underlättar mkt sedan. Hyllan är den sk. gödselbrädan, nätet förhindrar att de går i det el. krafsar ner allt. Höns ger ifrån sig väldigt mkt spillning nattetid och då är det bra att samla det på en hylla som man kan tömma ofta. Man slipper då smuts i ströt där de går och i t.ex foderautomaten. Tänk på att göra inredning som är lätt att ta ut och tvätta. Om det är lättstädat och rent förebygger man lättare sjukdomar och kvalster samt bekvämare att städa.

 2. Hej! Vilken fin sida du har, mycket inspiration:-)! Vi har kört med en snedställd plåt under hönsen men bygger till och kommer flytta nattplatsen till nybygget. Funderar på att ha lite spån i låda och, just som du, snedställt nät ovanför. Nu undrar jag, det nätet ni har, har ni hunnit testa det? Åtminstone mina hönor bajsar mestadels ganska fasta klumpar, det känns som om de skulle fastna ovanpå nätet istället för att trilla ner därunder? Är det 2*2cm ni har där?

  • Tack Ulrica! Roligt att höra 🙂
   Nätet på bilden hade vi först, det är små maskor, ca 2×2 cm. Det var stadigt och bra, mkt bättre än hönsnät som blir svajigt och lätt går sönder när våra tunga höns går där, även om det bara är kortare stunder de går på nätet. Men, precis som du säger, spillningen fastnar överallt på små maskor. Vi tog ut och spolade av och skrapade ofta men det blev fort smutsigt igen… Sen bytte vi till hönsnätet som var bättre när det gällde spillningen men alltså inte annars. Sen tog vi helt enkelt bort nätramen för att prova utan. Vad hände då? Jo, Stina ville sova i hörnet, andra sprätte ner allt på golvet och vissa klafsade runt i det…
   Då kom vi på att vi hade en hundgrind till bilen som inte användes så den har vi nu lagt där, fastskruvad så det blev samma vinkel. Kanon!! Om du kan hitta ngt liknande eller typ kompostnät tror jag det är bäst. Det är stadigt och är ju lackat eller har nån plastyta så det är mkt lättare att hålla fräscht. Kanske kan maskorna vara för stora, beroende på höns, så de kan de få i en fot men jag tror och hoppas att de då också lätt får upp foten. Inga vassa kanter heller.
   /Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: