Blogg om höns och lantliv

Hönshus stomme

mer-hus
Reglarna nästan klara! Plintar är viktigt för att slippa att fukt tar sig in i golvet. Våra är av leca-block. En hönshusgrund kan ju också vara gjuten, typ som i garage och då behövs inte plintar. Fördelen med det kan vara att man då kan ha en golvbrunn. Men kanske får man inte ha golvbrunn längre, det är så mycket regler kring allt med avloppsvatten och sånt. Men lätt att bara svabba av blir det ju. Vi har dock en annan idé. Svärfar vet mycket om bygge, ovärdelig hjälp får jag säga :-).

leca-block-honshus

Annonser

Single Post Navigation

5 thoughts on “Hönshus stomme

 1. Annica, zombivarg på alternativ on said:

  Hej, tycker ert bygge va intressant att läsa om och fint blev det ju :). Nu till min fråga. Har ni isolerat ert golv? Eller la ni bara masonitskivor på reglarna? Jag bor nere i Skåne men känner att jag nog vill ha isolerat golv, vet dock inte om jag verkligen behöver isolera. Tar gärna emot synpunkter på detta.
  Gillar din blogg om era höns och allt annat du skriver om. Så roligt att ni har en gathund. Har själv en från Spanien som nu är ca 10-12år, hon är helt underbar.

  • Hej Annica!

   Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen!

   Vi har en friggebod, 15kvm, på plintar. Både tak, golv och väggar är isolerade. Har spånskivor ovanpå golvets isolering och reglar (spånskivorna målade vi med ‘plastig’ golvfärg i flera lager, en plastmatta funkar säkert också perfekt, lätt att moppa ren!).

   Jag tycker man ska isolera så mkt man kan, även golv, när man ändå är i bygg- eller renoveringstagen. Det förebygger att det drar kallt från golvet och håller den lilla värmen lättare som de ändå alstrar. Ev. behöver du oxå en värmekälla, beror på hur kalla vintrarna är och vilka raser du har. De generella råden från veterinär, Länsstyrelse m.m är att hönsen inte bör ha minusgrader i huset, åtminstone inte nattetid på just den plats de sover.

   Blir glad att höra att även du har en f.d gatuhund! Känslan att göra en avsevärd skillnad för en så missunnad individ samtidigt som man får en underbar hund men också att få se hunden växa och gradvis våga ta för sig av allt härligt är oslagbar! 🙂

   Lycka till med hönshuset! Hör av dig igen om du undrar nåt. Kan jag hjälpa gör jag gärna det.

   /Katarina

   • Fler frågor
    Vad gjorde ni under lekablocken? Jag tänkte gräva ner 30-50cm + 15cm extra runt kanterna av jorden, har riktigt fin mat jord, stampa till och sen lägga i makadam eller någon annan form av grus/sten. Vad tror du om det?

   • Annica, zombivarg på alternativ on said:

    Hej igen, har några fler frågor om du orkar hihi.
    Jag ska också lägga syllen på lekablock.
    Undrar nu hur ni har gjort under blocken?
    Jag har prima matjord där huset ska byggas så tänkte gräva ner 30-50cm, vilket är bäst? tänkte också gräva bort 15cm extra runt sidorna, fylla upp med makadam eller annan sten grus som skulle vara bra, hur mycket bör jag då fylla i?
    Hoppas du kan hjälpa mig med att börja.
    Tack för svaret innan, tänker verkligen isolera golvet.
    Ska försöka sätta något under syllen/reglarna så jag kan isolera där , då behöver jag inte lägga dubbla reglar över.
    MVH Annica

 2. Hej igen!

  Vi grävde ca 40 cm ner, behövdes ej mer för vi hade naturligt sett väldränerad sandig jord där redan. Där blocken skulle stå fyllde vi med väl packad makadam. För att få blocken att stå rakt och stadigt lade vi dem på ett lager stenmjöl (ovanpå makadamen) och mätte noga med vattenpass, svärfar hade en lasermätare, en fördel. Viktigt att de står stadigt och rakt! När blocken var på plats fyllde vi upp med grus runt dem, upptill marknivå.

  Hur djupt du ska gräva kan jag tyvärr inte avgöra men jag frågade min sambo och han sa att det måste vara frostfritt i det utgrävda området annars kan huset börja röra på sig. Väldränerat måste det också vara – dvs att vatten kan rinna undan så att det inte hamnar under plintarna.
  Jag hittade en bild på grunden, lägger upp den i inlägget ovan. Tror vi la syllen direkt på blocken.

  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: